Onderweg heb ik mijn weblog meestal per SMS bijgehouden. Hieronder staan alle berichtjes in de juiste volgorde.

Dag 0 – 11 augustus
Tassen zijn ingepakt, banden opgepompt, ketting gesmeerd. Ik heb nu wel een biertje verdiend, en een bed 🙂

Dag 1 – 12 augustus
Afscheid van huis, afscheid van Delft. Huisgenoot Ward kwam nog even goede reis wensen. In huis beginnen de eerste douches te klinken. Ik ga op pad.
Inmiddels heb ik bij Challenge mijn lunch verorberd. Laatste dingen worden nu gefikst, dan is mijn fiets helemaal vakantieklaar.
Veilig geland & fris gedouched bij Miranda en Patrick. Het was een mooie dag fietsen. Twente is een heel ander landschap dan waar ik normaal fiets, en toch is het Nederland. De fiets rijdt nu echt super dankzij betere voorderailleur (Microshift) en nieuw bracket. Paul, Cliff, bedankt!

Dag 2 – 13 augustus
Middagpauze wordt serieus genomen in dit deel van Duitsland. Ook door de horeca. In Kettenkamp vond ik een ijscafe dat zich verwaardigde mij voor 15.00 koffie te verkopen. Het is wel even wennen om hier te fietsen. Navigeren gaat me niet heel goed af. Maar het is beter fietsweer en de benen zijn redelijk.
Syke is niet het meest fleppende oord van Duitsland. Een camping waarvan de beheerder er uitziet alsof hij de laatste aanwezige is die nog dagelijks ademt. Er is exact 1 biergarten en het niet-lelijke gebouw moet ik nog vinden. Ik schrijf wat in mijn dagboek en dan ga ik het een dag noemen.

Dag 3 – 14 augustus
Even neergestreken in een wegrestaurant. Het is een dag van vals plat en harde tegenwind. Als ik straks de Luehnenburger Heide oprijd, ga ik proberen het tempo ietsjes op te voeren. In drie dagen naar Travemuende zal wel niet gaan lukken, maar ik denk wel dat ik me er prettiger bij zal voelen.
Ik vraag me af waar ik nu weer terecht ben gekomen. Lauenburg, prachtig middeleeuws stadje aan de Elbe. Maar op zaterdagavond volkomen uitgestorven lijkt het. Vandaag was een zware dag. Harde tegenwind en regen op het laatst. De boot naar Zweden had ik alleen met een Bastiaanactie kunnen halen. Maar niet gedaan, ik moet nog zes weken. Dan liever morgen een rustig dagje. Landschappen waren afwisselend vandaag. Vooral langs de Elbe is het erg mooi en groen.

Dag 4 – 15 augustus
Koffie & taart in Zarrentin. Vanochtend uitgeslapen, het is half dagje naar Travemuende. Veel door bos gereden, lekker beschut. Benieuwd hoe vol de veerboot is.
Gearriveerd bij de veerhaven. Balie is nog dicht. Bij Luebeck was een primaat met bouwvakkersdecollete dat ik vanaf de ligfiets nog kon zien. Slingerde plots naar links bij inhalen. Gat in tas en jas 🙁 Tas zo even naaien, jas wordt lastiger. Hopen dat ik een buitensportzaak vind voordat het gaat regenen.
Buiten is het stikdonker en onweert het. Het schip is nog niet los. Ik zit aan een eet-je-scheel-buffet. Twee gekke dingen: Tot nu toe heb ik mijn middenblad niet gebruikt; Ook heb ik nog geen tijdrijderstrance gehad. Vreemd. Hopen dat dat in Zweden anders wordt. Eerst maar eens een nacht diep slapen.

Dag 5 – 16 augustus
Ik ben in Zweden en de zon schijnt! 7:30 in de haven, mocht als eerste van boord. Dan gaan we nu die Vikingen eens laten zien wat fietsen is.
Zweden rijdt lekker door. Heerlijk, daar was ik wel aan toe na al dat gepruts. Ben nu in Röstangå, koffie bij een bakkerij. Vandaag volg ik de 108, die hier allang een rustige landweg is geworden. De zon is weg, maar dat geeft niks, het is warm zat. Na ruim 90 km graanvelden kom ik nu in bosrijk gebied.
Het was maar 100m, maar ik heb ‘m nodig gehad: ’t middenblad. De vakantie is nu echt begonnen. Even voor 7 geland op camping 5 km N van Odensjö aan het Bolmen.

Dag 6 – 17 augustus
Scandinavisch weer vandaag. Veel regen en nog steeds is mijn reis een gevecht met de wind. Zal nog wel even zo blijven. Ik denk dat ik een 2e koffiepauze neem vandaag. Het zware weer is wel goed voor me, het haalt vechtlust in mij boven en dat heb ik nodig. Vanmiddag rij ik van de eerste Zweedse kaart af.
Uit het naar ik heb begrepen eveneens barre zuiden komen berichten dat binnenkort de wind gaat draaien. Mezelf niet onnodig vermoeien dus. Koffie in Ulricehamn.
De campingbaas in Falköping heeft mij ervan overtuigd een hut te nemen toen ik al niet meer verder kon denken dan tent-douche-eten-slapen. Goede zaak, want het weer wordt er niet prettiger op. Ondanks dat toch lekker gefietst en van het landschap genoten. Volgens de kaart ook nog redelijke afstand gedaan.

Dag 7 – 18 augustus
Terrasje gevonden in Mariestad. Het is ander weer dan gisteren. Toch doe ik rustig aan, want in feite ben ik mijn rustdag aan het uitstellen. Het landschap wordt mooier en afwisselender. Veel meren en riviertjes, mooie boerderijen. Naast savannenapen en hun vee, bijtkippen, groene specht en pad gezien.
#ligfiets, ontvangt u mij? Zit in dubio over planning rustdag. Fysiek al wel aan toe, mentaal nog lang niet. Heeft u een weerberichtje voor mij?
Het compromis werd een tijdrit van Kristinehamn naar Filipstad (1:40 \o/), en dan hier een dag rust. Mooie camping aan het meer, leuk stadje, bier en pizza.

Dag 8 – 19 augustus
Overigens wil ik iedereen bedanken voor de weldadige radiostilte rond de kabinetsformatie.
Grappig, blijkbaar slaat aan het begin van de avond de emancipatie toe: het zijn nu ook jonge vrouwen die rondrijden in opgevoerde wrakken.

Dag 9 – 20 augustus
Overigens heb ik inmiddels ruim genoeg doodgereden egeltjes gezien voor de hele vakantie 🙁
Een mistroostige dag. Regen, miezer en motregen wisselen elkaar af. Maar eindelijk gunstige wind en ik heb een eekhoorn gezien, dus mijn dag kan niet meer stuk.
De zon schijnt, dus ik hou even pauze tot alles weer normaal is. Regen is het thema van de dag en het is voor het eerst ook een beetje koud. Maar ik schiet op.
Ondanks alles was het een mooie dag fietsen. De laatste uren is het droog, hopen dat het nu even zo blijft. Ik heb mijn tent opgezet in Rättvik.

Dag 10 – 21 augustus
Ik fiets onder een donkere, dreigende hemel noordwaarts over de 296. Langs deze weg is vrijwel niets. Hier en daar een huis. Een cafe dat te koop staat. Verder alleen bomen en meren. Het is nog 50 km tot de volgende camping, of 120 tot die erna. Dit is echt het gebied van de eenzaamheid. Maar het is droog.
Steeds meer zon en blauwe lucht. Lange klimmen waarvan ik nauwelijks iets merk omdat ze met de 53 gaan. Afdalingen die ik net niet bij kan trappen. Ondanks dat ik vanochtend een slechte start maakte, ben ik tevreden over de voortgang. Ik drink nu even koffie in Kårböle alvorens de laatste 30 km te rijden.
De 62e breedtegraad ben ik zojuist gepasseerd. Ik ben nu in Ytterhogdal op een ranzige camping waar de muggen nog niet geheel verdwenen zijn. Beter fietsweer.
Even een avondwandeling gemaakt om de beenspieren los te houden. Belangrijk, want ze moeten nog 1000km voordat ze weer een dag rust krijgen. De hemel is kraakhelder, met aan de horizon vreemde wolken. In het oosten zag ik het weerlichten. Het dorpje is doodstil op zaterdagavond. Snel kopje thee en slapen.

Dag 11 – 22 augustus
Hoog in de atmosfeer hangen witte ijswolken die de zon net een beetje filteren. Het is een prachtige maar koude ochtend. Scandinavie op z’n best. Ben nu in Ånge.
De eerste 15km gravel achter de rug. Niet heel zwaar, wel lastig. Gelukkig was de weg toen nog droog. Laatste uurtje was nog even afzien met regen & tegenwind. Inmiddels schijnt de zon weer en ben ik aan het koken op de camping in Bispgården. Alles bij elkaar een goede dag fietsen met behoorlijk wat km’s.

Dag 12 – 23 augustus Na de lange dag van gisteren doe ik vandaag iets rustiger aan. Ben nu even in Sollefteå voor boodschappen en een kop koffie. Wisselvallig weer, tot nu toe droog. De touristische weg van Sollefteå naar Näsåker is een aanrader. Daarna over de 90 naar Junsele gereden, waar ik nu koffie drink. Ik mik op Åsele voor vandaag.
Ik ben in Lapland. De eerste herfstkleuren en wolgrasjes heb ik al gezien, nu nog beren en elanden.
De schemering duurt heel lang en is heel mooi, hier op 64 graden NB. Een rustige nazomeravond in Åsele. Buiten is vrijwel geen geluid. Ik ga nog even wandelen.
Ik zit te dubben over mijn route. Hou ik vast aan mijn route over Jörn met kans op 60km gravel, ga ik over Glommerträsk met risico op geen overnachtingsmogelijkheid binnen 250km, of zal ik bij Skellefteå al de kust gaan volgen, met kans op 150 km druk verkeer op de E4? Ik vind het een lastige keuze.

Dag 13 – 24 augustus
Een koude noordooster is de tegenstander vandaag. Nader ik de herfst, of nadert de herfst mij? De eerste 90 km zitten er in ieder geval op, ookal kostte me dat bijna 4 uur. Ik eet nu pannenkoeken in een gezellig lunchcafe in Lycksele. Vanmiddag verder over de 365, kijken wat de rest van de dag brengt.
Een camping met een ligbad, waar vind je zoiets?
Om de vraag dan maar te beantwoorden: in Boliden. Met kou en kans op zwaar weer leek het me verstandig gravel en wildkamperen te vermijden. Het werd daardoor wel een lange dag: ruim 200 km waarvoor ik bijna 11 onderweg was. Straks in Finland maar weer een rustdag nemen.

Dag 14 – 25 augustus
Ineens besef ik dat ik naar de zee kijk. Ik zit in een wegrestaurant in Jävre aan de E4. Aan de overkant zie ik een vuurtoren en vroeg me af wat die daar deed. Maar dat “meer” is de Botnische Golf. Hoewel hier reeds een rustige weg, valt fietsen langs de E4 niet mee. Stromende regen en een vijfje tegen.
Natuurlijk was de jeugdherberg vol, dat had ik toch moeten weten. Schande dat ik niet een paar dagen van te voren had gebeld. De dames van de camping waren gelukkig vriendelijker. Mijn tent staat en ik kook pasta. De regen is weg. Misschien straks nog even Luleå in om de laatste avond in Zweden te vieren.
Goed zo Walter, je hebt het weer voor elkaar. Je rijdt in twee weken naar de Finse grens dus wat ga je dan doen? Precies, twijfelen aan de voortgang.

Dag 15 – 26 augustus
En toen was ik in Kalix. 50 km voor de Finse grens. Veel tempo zit er niet meer in. In Kemi ga ik een rustdag houden. Die is hard nodig. Goed fietsweer, wind O4.
Zou ik het belangrijkste nog bijna vergeten: vanochtend 2 elanden gezien! Twee jonge mannetjes, prachtig in hun lelijkheid. Eerder al rendieren en een mooi hert.
En onder een prachtige Scandinavische hemel bereik ik Finland.
Ik zit in een cafe. Met een biertje. Echt waar. Voor mijn gevoel een eeuwigheid geleden. Maar met meer dan 2 1/2 duizend km in de benen, voelt het wel verdiend.

Dag 16 – 27 augustus
Kleding hangt te drogen, er is eten voor 2 dagen, Zweedse kaarten zijn onderweg naar huis. De eerste warme maaltijd voor vandaag is naar binnen, straks de tweede. Ik zit met een tonic in café Hemingway, dat vrijwel leeg is op een irritant drankorgel na. Kemi is niet mooi en niet lelijk. Voor mij genoeg.
Het blijft toch een beetje vreemd, alleen uit eten gaan. Soms word je in een hoekje weggestopt, een andere keer – zoals hier in het Puistopaviljonki – heel netjes behandeld maar van alle kanten aangestaard. Het lukt me gedurende deze reis steeds beter om het in mijn eentje gezellig te hebben.

Dag 17 – 28 augustus
Voor de 5e keer in mijn leven ben ik boven de poolcirkel. Maar dit is de eerste keer dat ik hem fietsend heb overschreden. Mooie mijlpaal voor begin v/d 3e week.
Net even een rondje geroeid over het meer.

Dag 18 – 29 augustus
En voor wie het zich afvroeg: Ja het is koud hier. Ongeveer wat wij een koude herfstdag zouden noemen.
Ik durf nu wel te zeggen dat de herfst en ik elkaar ontmoet hebben. De bomen worden geel en bruin, ik rij al twee dagen in winterkleding. Overal paddestoelen.
Vanwege een regenbui een souvenirtoko ingevlucht. Ze verkopen ook koffie. Ik zet `m er flink tegenaan vandaag: al 170km afgelegd. Nog 25 of 55 te gaan.
Vandaag was er een interne strijd tussen de reiziger en de tijdrijder in mij. Die mentale matpartij was niet altijd prettig. Maar het resultaat was wel dat ik in 10 uur naar Ivalo ben gereden, 230km en een stiekeme bergrug verder. Morgen maar wat rustiger aan doen. Grense Jakobselv komt heel dichtbij.

Dag 19 – 30 augustus
Een prachtige, zonnige herfstdag langs de 971. Het is hier zo rustig dat ik nu pas mijn eerste koffie heb. Buiten vechten een eekhoorn en koolmezen om nootjes.
Op de mooiste namiddag van mijn reis tot nu toe, fiets ik Noorwegen binnen.
Een zachte wind en een prachtige avondzon brachten mij uiteindelijk op de camping van Kirkenes. Het verschil in landschap is echt enorm. Opeens overal ruige rotsen, woeste rivieren en mismaakte berkjes. En ja, binnen de kortste keren moest de 39 tands ervoor. Nog 56 km tot Grense Jakobselv. Nu eerst eten.
Lieve Moeder Natuur, behalve beren en wolven zou een noorderlichtshow ook zeker gewaardeerd worden.

Dag 20 – 31 augustus
Ontbijt met koffie en brood in de keuken. Het is een koude, licht bewolkte morgen met een straffe oostenwind. Nog een paar uur, dan weet ik hoe het eind van de westerse wereld er uitziet. De tent blijft hier en vanavond ga ik het vieren in Kirkenes. Even een rustig dagje voor het begin van de terugreis.
Houston, the Noordkaapfujin has landed.
Ik zit in de zon op een bankje bij de Koning Oskar II Kapell. De eerste helft van mijn reis zit er op. Ik geniet nog even van de stilte en het Noorse brood.

Dag 21 – 1 september
Koffie met een vette wafel in Varangerbotn. Wat een onwaarschijnlijk mooi landschap heeft Noorwegen toch, ik weet nu al dat ik hier niet voor het laatst fiets.
Vandaag een rustig dagje. Eind van de middag aangekomen in Tana Bru, dat vooral bestaat uit een kruising, benzinestations en winkels. Ik drink nu koffie in de kiosk en laad mijn telefoon op.

Dag 22 – 2 september
Vroeg opgestaan en begonnen aan een mooie maar zware tocht. Zojuist Ifjordsfjellet overgestoken. Afzien, vooral door de keiharde wind. Verder bestaat het weer uit veel zon, veel wolken en af en toe wat spetters. Het landschap is leeg en woest, boven 200m boomloos, en soms, op een mooi plekje, een gehucht.
Vandaag was een onvergetelijk mooie, lange, loodzware tocht. Zelden heb ik zo afgezien, maar de aanblik van het Porsangerfjorden waarboven de avondzon zich door de wolken perste, was het meer dan waard. Ik ben nu in Lakselv, waar ik een rustdag had gepland. Helaas was alles dicht behalve een duur hotel. Ik twijfel nu een beetje tussen m`n verlies nemen en morgen even doortrekken naar Alta voor een rustdag. Wordt dan wel de derde week van 1300km, maargoed.
Oh ja, ik heb vandaag een vos gezien: rank beest met een witte punt aan zijn staart. Heel anders dan “onze” vossen. En een zeearend, zo`n bijtkip formaat deur.

Dag 23 – 3 september
Een suf dorp, ‘snachts startende straaljagers en beschimmeld brood bij het ontbijt. Het is stralend weer, ik ga lekker naar Alta.
Koffie in de Skaidikroa, waar ik vorig jaar Hanspeter heb ontmoet, de Zwitserse fietser. Mijn lichaam voelt prima, ondanks het uitstellen van de rustdag. Weekend.
Gearriveerd op de zeer aangename Wisloffs camping. Ik heb een goedkoop hutje gehuurd om eens echt goed uit te rusten. Dat heeft mijn lijf wel verdiend.
Alta ingefietst voor biertje en dagboek schrijven. Buiten vriest het bijna. Ik beloof dat ik geen dagen van boven de 200km meer zal doen. Echt waar. Voorlopig.

Dag 24 – 4 september
Bijzondere dingen: de geur van vers geoogst hooi op 70 graden NB, schapen op de E6, duinen in een fjord, de maan die laag over de bergen scheert.
Vandaag bezondig ik me aan vis, gebakken op een bed van tomaat & mozzarella, met een halve liter bier erbij. Ik begin nu pas het gevoel te krijgen dat ik uitrust. Een kleine 4000 km in 23 dagen gaat je niet in de koude kleren zitten, zelfs niet met training en een zeer snelle fiets. Maar wat een avontuur.

Dag 25 – 5 september
Het is een stille, zwaar bewolkte zondag langs de E6. Het kleine zuchtje wind heb ik mee. Vanmiddag beklim ik Kvænangsfjellet en neem dan de 1e of 2e camping.
Kvaenangsfjellet staat bekend om zijn onbeschrijflijk mooie uitzicht over fjorden en besneeuwde toppen. Het uitzicht van vandaag kan ik echter eenvoudig met jullie delen: #c8c8c8. De klim ging soepel, maar opnieuw stond er boven een harde, gure wind. Een mooie fietsdag. Nu ben ik aan het koken op de zeer comfortabele Fosselv camping. De beheerder vond dat ik wel nat genoeg was en gaf mij een hut voor de prijs van tent. Ook zonder dat is het een aanrader.
Een mooie avond om melancholieke muziek te draaien, naar het sombere weer buiten te kijken en te bedenken hoe goed het leven is.

Dag 26 – 6 september
Er lijken problemen met de sms-functie van dit blog. Hoop snel oplossing te vinden.

Dag 27 – 7 september
Gisteren vooral langs het Lyngfjord gefietst. Hoge pieken die aan de overzijde steil uit het water oprijzen. Een zware dag, door de wind maar vooral door mijn eigen onhandigheid. Drie keer een supermarkt ingeweest voordat ik alles had. Een sperwer en veel zeearenden gezien, een op 20 m. Vandaag verder de E6 afgezakt. Het is warm en de bergen zijn hoger en spitser dan in de Finnmark. Het eerste rood verschijnt in de bomen maar er zijn nog veel vlinders.

Dag 28 – 8 september
De eerste nachtvorst gehad. Kraakheldere hemel. In mijn slaapzak was het lekker warm, maar tent inpakken was koud & nat klusje. Nu ontbijt met koffie in de zon.
Koffie in Tjelsundbrua met prachtig uitzicht over de brug. De zon is heer en meester en de wind is gunstig, maar de afdalingen zijn stervenskoud!
Op de veerboot naar Bognes. Was precies op tijd. Ik heb alleen na 130 km nog steeds geen supermarkt gezien, ik rij al een paar uur op chocola en koekjes.
Voorlopig. Voorlopig is dit pas de eerste keer dat ik mijn belofte breek. En ik breek hem met slechts 10% Nadat ik veel eerder dan gepland de veerboot naar Bognes had, wilde ik nog een paar uurtjes rijden. Toen waren uiteraard de campings dicht, waarna ik het prachtige Kråkmo overstak tot Mørsvikbotn, waar ik nu een kopje koffie drink. Het betere klimmen is vandaag begonnen. Middenblad gaat er vaak voor en dan nog kost het moeite. Een geweldige fietsdag.

Dag 29 – 9 september
Er stijgt een heerlijke zeelucht op uit de fjorden, veel frisser dan bij ons aan zee of op `t Wad. De zon schijnt fel, bijna zomers. Ik doe wat kalmer vandaag, vanochtend zat ik er flink doorheen na de zware dag van gisteren. Genietend van koffie overweeg ik of de rust voor of na Saltfjellet moet komen.
Ik heb even dagen zitten tellen, en geconcludeerd dat als ik nog een kans op Sognefjell wil maken, ik mijn rustdagen optimaal moet verdelen. Dat betekent 5 dagen op, 1 dag af. Mijn tent staat daarom nu 2 nachten in het mooie havenplaatsje Rognan, op 2m van de zee. Gisteravond was er trouwens noorderlicht.

Dag 30 – 10 september
Ontbijt buiten in de zon met bijna vers brood en verdomd goeie oploskoffie. Gisteravond weer noorderlicht, nu op de foto, reflecterend in het water van ’t fjord.
Vandaag was een heerlijke nazomerdag in het stille Rognan. Naast rusten, eten en slenteren ook wat nuttige dingen gedaan: remblokken vervangen (want doodgaan kan later ook nog wel), kettinggeleiding gesmeerd en kleding gewassen. Benieuwd of mijn winterbroek nog uit de tas gaat komen voordat ik thuis ben.

Dag 31 – 11 september
Een van de mooiste dagen van m`n vakantie is begonnen: de oversteek van Saltfjellet. Een klim tot ver boven de boomgrens en tevens passage van de poolcirkel.
Bij de poolcirkel. De rituele foto`s gemaakt. Het cafe is al dicht. Bij de souvenirwinkel is wel koffie maar niet eens een stoel om te zitten. Einde seizoen.
Toch maar een echte koffiepauze in Krokstrand. Saltfjellet was een gemakkelijke klim maar een onvergetelijk en groots landschap. En het 1e brood is al weer op.

Dag 32 – 12 september
Geheel in lijn met mijn uitspraken eerder deze dag ben ik doorgereden tot Majavatn. Camping was te ranzig en bevolkt door dubieuze lui, dus elders hut gehuurd.

Dag 33 – 13 september
De 3e dag na de rust gaat altijd een stuk beter dan de 2e. Vooral als de zon schijnt en je hebt koffie met pannekoeken in de Harran Kro. De E6 is heel rustig.
En opdat iedereen weer even weet wat mijn goede voornemens waard zijn: zojuist heb ik mijn tent opgezet in Steinkjer. Nog 3 dagen dit weer en ik doe Sognefjell.
Zojuist van een enthousiaste Duitser met Harley-Davidsontatoeages een halskoord met 6 schakels van een fietsketting gekregen (SRAM PC971).

Dag 34 – 14 september
Een sombere dag met een klein beetje regen. Ik fiets langzaam maar gestaag. Eind van de middag hoop ik in Trondheim te zijn. Of ik dan nog verder ga hangt van mijn lijf af: ik ben plotseling snipverkouden.
Dank aan iedereen die mij geholpen heeft om vandaag niet verder te fietsen dan Trondheim. Het is goed hier. 🙂

Dag 35 – 15 september
De jeugdherberg heeft lange gangen. De WC is helemaal aan het andere uiteinde. Toen ik daar zat met oordoppen in, hoorde ik mijn kamergenoot snurken.
Het gebruik van downhill-MTB’s als stadsfiets zal ik wel nooit begrijpen.
Rustig dagje Trondheim gedaan. Van de gelegenheid gebruik gemaakt om nieuwe lagers in het balhoofd te laten zetten. Verder koffie en dagboek schrijven.
Die halve kilo druiven ging erin als gods woord in een ouderling. En de regen zeikt maar neer over Trondheim.
Met een groot glas tonic zit ik in de Peppes op mijn pizza te wachten en ineens is daar het gevoel dat ik het allemaal gewoon verdiend heb.

Dag 36 – 16 september
Kwam plots op gravel terecht. 22km. Dus begon het te regenen & was de weg zo glad dat ik mijn regenkleding niet wilde riskeren. Nu nat en koud, maar met koffie.
Met stromende regen over de 700 en E6 gefietst door landschap dat sterk deed denken aan de Ardennen. Ook voor wat betreft het klimmen – Oslo is nog ver! Ondanks het vloeken en tieren op de gravelweg enorm genoten vandaag. Nu in een simpele maar comfortabele hut in Oppdal, met koffie en muziek van De Kift.
De kaart bestuderen blijkt nuttig. Ik zie opeens 2 mooie alternatieven voor Sognefjell: De 51, die ook best hoog gaat; en de 255 voor als het zwaar weer is.

Dag 37 – 17 september
Dovrefjell is niet afzichtelijk. En niet laag ook trouwens. Hoewel verre van steil, gaat de E6 hier boven de boomgrens. Rij weer in winterbroek. Goed fietsweer.
Mijn tent opgezet in Otta. Hier neem ik afscheid van de E6. Daarmee heb ik ook gekozen voor de 51 over Oost-Jotunheimen als de grote col van deze reis.

Dag 38 – 18 september
Ik rij nu op de 51, door herfstbossen waar koeien grazen, langs prachtige beekjes. Op de hoogste toppen ligt verse sneeuw. Dit wordt het hoogtepunt van de reis.
De besneeuwde reuzen komen dichterbij. Prachtige meren en overal kleine kromme berkjes in geel en bruin. Donkere wolken en af en toe een stukje blauwe lucht.
Bovenop de col, die Valdresflya blijkt te heten. 1389m. Nu kan ik met een voldaan gevoel naar huis rijden. Maar eerst koffie met een wafel zo groot als m’n bord.
Mijn tent staat op een paar meter van het meer in Fagernes. Ik eet pasta met mozzarella, drink er tonic bij. Het afscheid van Noorwegen is voorzichtig begonnen.

Dag 39 – 19 september
Vandaag doe ik rustig aan. Maar niet te rustig, want het is stervenskoud, ondanks dat de zon schijnt. Golfjell overgestoken, dat nogal verpest is door tourisme.
De 7 is zo krankzinnig druk, dat ik een tweede koffiepauze heb ingelast op dit laffe dagje van 130km. Over 20km is een camping, wat hoop ik dat die open is.
Naast de camping die geen tenten op dat mooie gras wilde, bleek een schappelijk geprijsd motel te staan met een waanzinnig mooi uitzicht over het meer.

Dag 40 – 20 september
De laatste dag fietsen in Noorwegen. Zon en grauwe wolken wisselen elkaar af. Het is koud voor de tijd van het jaar. Vlakbij Oslo, maar het is heel rustig hier.
Vier uur. Koffie in Oslo, in dezelfde bakkerij als waar ik vorig jaar op de veerboot wachtte. Er staat hier een meisje met haar mountainbike binnen een brood te kopen. Het is goed om in elke stad een stamkroeg te hebben. Mooi idee dat ik ruim binnen de planning Oslo heb gehaald, ondanks die extra col.
SMS-functie blijkbaar weer traag. Ben om 4 uur in Oslo gearriveerd.

Dag 41 – 21 september
Gisteravond in de stromende regen door Oslo gewandeld. nu strakblauwe hemel, beetje rondpeddelen en koffie drinken totdat ik aan boord ga.
Er zit een patroon in mijn rustdagen. Overdag ben ik doodmoe, vraag me continu af hoe ik de volgende dag in redesnaam weer op die fiets moet stappen. En dan ergens aan het eind van de middag ben ik opeens heel tevreden en gelukkig. Dan geniet ik van mijn rust en weet ik dat het allemaal goed zal komen.

Dag 42 – 22 september
Veilig aan- en weggekomen uit Kiel. Ik fiets weer met korte mouwen. Ik heb steeds meer koffie nodig, maar ben wel blij dat ik nog steeds fiets. Zonnig hier.

Dag 43 – 23 september
Terug in Nederland, in Enschede bij vrienden.

Dag 44 – 24 september Vanochtend bij het ontbijt vroeg ik me af hoe ik op die fiets moest komen. Maar eenmaal buiten ging het weer lekker. Leuk om weer in NL te fietsen.
Koffie aan het drinken in Hengelo (Gld). Vanavond nog 1 keer kamperen, morgen eind van de middag finish @BiercafeDoerak.
Aan het koken op de camping in Culemborg. Straks laatste avond vieren met Hugo.

Dag 45 – 25 september
Ontbijt met koffie en Hugo. Ik ga heel, heel rustig aan doen vandaag.
Verwacht rond 16.00 bij @BiercafeDoerak te finishen. Voel je vrij om met mij een tonicje of biertje te drinken op goede afloop.
Bij Rottemeren. Laatste halve dagje is nog mooi gevecht met mijn vlakke land. Totzo @BiercafeDoerak.
@Noordkaapfujin drinkt Tonic @BiercafeDoerak. Het is gelukt.