Goede ligfietskleding wordt onder andere gemaakt door Reverse Gear in Canada en Kangaroo in Slovenië. De laatste vind ik het beste, zeker voor vakantie. Kangaroo heeft namelijk grote en handige zakken en is comfortabeler door de meer op ligfietsen afgestemde snit. De ontwerpen zijn ook fraai.

Gewone korte fietsbroeken hebben altijd een zeem in het kruis. Dat wil je natuurlijk niet. Een oplossing is een korte hardloopbroek, maar die hebben vrijwel altijd een zakje met een rits op de kont. Craft maakt gelukkig nog altijd broeken zonder zo’n zakje, en je ziet dan ook opvallend veel ligfietsers in precies dezelfde Craft-broeken rijden. Maar Kangaroo en Reverse Gear leveren ze ook. Bij Kangaroo passen ze heel mooi bij de shirts, dus als je een tientje over hebt voor je ijdelheid, neem dan een setje van Kangaroo.

De ondershirtjes van Odlo en Craft zijn erg geschikt voor ligfietsers. Ze hebben een winddichte voorkant en goed ventilerend rugpand zonder vervelende naden. Craft vind je nog wel eens in wielerzaken, voor Odlo kun je beter naar de buitensportwinkel.

Mijn winterbroek is van Assos. Het was een beetje toeval dat ik zo’n prijzige broek kocht, maar inmiddels ben ik er wel van overtuigd dat het een heel goede investering is voor iemand die graag in het hoge noorden fietst. Ultima is een zeer betaalbaar alternatief.