Fajah Lourens moet haar claims bewijzen

En we hebben er weer eentje. Een nieuwe dieetgoeroe met onwetenschappelijke claims. Fajah Lourens heet ze. Bijzonder is dat deze fitgirl wel dingen zegt over sporten. En daarmee valt ze pijnlijk door de mand.

Maaltijd op een rustdag in Noorwegen tijdens mijn reis in 2013. Ik had mijn lichaam zo uitgeput dat ik mijn vegetarische principes aan de kant zette en vis at.

Uiteraard heeft ook deze dieetgoeroe een bedrijf waardoor ze veel geld binnenhaalt met de verkoop van boeken, video’s en apps. Ter ere van haar nieuwste boek mocht ze bij een praatprogramma op TV, en daar deed ze de bewering dat ze maar 1350 kcal per dag nodig heeft.

Nou is dat op zich al een hongerdieet, maar ze claimt dus ook veel te sporten. En toevallig weet ik wel iets van wat een mens verstookt bij sporten. Dat zijn redelijk eenvoudige sommetjes die netjes de Eerste Hoofdwet van de thermodynamica volgen. We kunnen dus gaan fact-checken.

Hoeveel ze precies sport heb ik uiteraard niet kunnen achterhalen. Harde cijfers vind je nooit bij dieetgoeroe’s, afgezien van de energieinhoud van maaltijden op 3 of 4 significante cijfers, wat an sich al lariekoek is natuurlijk.

Maar aangezien zij degene is die claimt, heb ik voor mijn kritiek genoeg aan een aannemelijk rekenvoorbeeld. Volgens google is ze 1,80 of 1,65 lang. Op haar site vind ik daar geen uitsluitsel over, serieus! Terwijl het nogal verschil maakt. Voor de gein gebruik ik daarom beide getallen.

Met deze cijfers ben ik naar de rekensite Kreuzotter gegaan, om te zien hoeveel energie ze verbruikt bij rustig fietsen. Ik ben uitgegaan van 25 km/h, een gewone sportfiets met snelle banden, lekker weer, geen tegenwind. Een inspanning die voor de meeste dertigers niets voorstelt. Dan kom ik uit op 493 kcal per uur als ze 1,80 is, en 450 kcal per uur als ze 1,65 is.

Een fietsforens die op een uurtje van zijn of haar werk woont, verstookt dus al bijna dat hele dieet met woonwerkverkeer. Tenminste, bij rustig fietsen. In de zomer. Trainen en conditie opbouwen is al een ander verhaal.

Mijn conclusie is: Haar claims zijn strijdig met elkaar. Je kunt niet én sporten én gedurende langere tijd 1350 kcal per dag eten. Het kan niet allebei waar zijn.

Fajah Lourens heeft hetzij de conditie van een COPD-patiënt en hangt de hele dag op de bank, of ze eet in werkelijkheid veel meer dan die 1350 kcal per dag.

Het is al ernstig dat er zoveel geld omgaat in het verkopen van onwetenschappelijke diëten aan wanhopige mensen, vaak anorexiapatiënten. Maar hier zien we dus dat zo’n goeroe oneerlijk is over haar eigen levensstijl. Ze houdt zich niet aan haar eigen adviezen.

Fajah Lourens moet openheid van zaken geven. Haar claims zijn uiterst onwaarschijnlijk maar ze verkoopt er duizenden boeken mee en beïnvloedt talloze mensen. Ze moet bewijzen dat ze daadwerkelijk sport, en hoe intensief. Hoeveel watt, gedurende hoeveel minuten per dag? Welke opbouw van spiermassa? Kun je allemaal meten. En ze moet bewijzen dat ze niet een paar repen chocola naar binnen schuift als de camera’s weg zijn.

Lees eerdere afleveringen uit deze serie hier en hier.