En toen stond ik aan het eind van Europa. Het was koud. Er waren weinig mensen en ik was de enige fietser. Voor mij strekte de zee zich uit tot aan het poolijs, dat daar ergens voorbij de horizon moest liggen. Ik was hier op eigen kracht gekomen.

Zo eindigde mijn eerste lange fietsvakantie. Het was zonder twijfel één van de meest bepalende gebeurtenissen in mijn leven. Nog steeds denk ik regelmatig terug aan deze reis, en aan de reis die er op volgde. Ik ben er echt door veranderd.

Veel fietsers zullen dit herkennen. Anderen zullen nooit snappen waarom iemand in godesnaam tijdens een vakantie op een fiets zou stappen. En er zijn ook mensen die het nog niet herkennen maar daar graag verandering in zouden brengen.

Voor die mensen heb ik onderstaande geschreven. Als je een lange fietsreis wilt gaan maken, is het belangrijk en handig om flink te putten uit de ervaringen van andere fietsers. Tegelijkertijd is het nodig om kritisch te zijn en zelf na te blijven denken. Er wordt namelijk nogal wat onzin verkocht over fietsvakanties, ook in letterlijke zin. Ik geef mijn ervaringen en mijn kijk op de zaak, maar ook ik heb de waarheid niet in pacht. Denk zelf na over wat je wilt en wat je handig en verstandig vindt. Dat zal je onderweg ook vaak genoeg moeten doen tenslotte.

Ik publiceer dit ter inspiratie en als hulp bij het kiezen van je materiaal, routes, trainingen, dieet en dergelijke. Het is een “work in progress” en ik zal onregelmatig zaken aanvullen of wijzigen.

De hoofdstukken 1 en 2 gaan over waarom ik veel waarde hecht aan goed materiaal, en hoe ik daarin mijn keuzes maak. 3 en 4 gaan over mijn keuze voor de ligfiets boven traditionele fietsen. 5 t/m 9 gaan in detail in op fiets, kleding en overig materiaal. Hoofdstuk 10 is een verzameling overige tips. Routeplanning en training bespreek ik in hoofdstuk 11. In 12 geef ik wat adviezen voor onderweg, zoals over voeding. En dan heb ik nog wat mooie woorden in hoofdstuk 13.

 1. Mijn filosofie
 2. Vuistregels en leentjebuur
 3. Ligfietsen, ligfietsen, ligfietsen
 4. Mythes over ligfietsen en de traditionele vakantiefiets als nicheproduct
 5. Mijn fiets, en detail
 6. Tassen
 7. Kleding
 8. Kampeeruitrusting
 9. Reparatie
 10. Kleine handigheidjes
 11. De voorbereiding van een reis
 12. Onderweg
 13. Tot slot