Om verschillende redenen ga ik meestal alleen op fietsvakantie. Ik heb daarom een eenpersoonstent. Dat geeft ruimte genoeg, omdat ik mijn tassen toch niet in de binnentent wil. Veel alleenreizenden kiezen voor een tweepersoons om meer ruimte te hebben, maar ik vind dat niet zo slim. Als het koud is, is een eenpersoons namelijk beduidend warmer, omdat het kleine beetje warmte van je lichaam beter wordt vastgehouden in de kleinere ruimte. Dit scheelt behoorlijk.
Als het daarentegen warm is, wordt de temperatuur in je tent gedomineerd door de warmte van de omgeving of erger nog, de hitte van de zon die met een kilowatt per vierkante meter op het doek brandt. De warmte van je eigen lichaam valt daarbij in het niet. Dan maakt het dus geen donder uit hoe groot je tent is; veel belangrijker is het of je de boel goed kan laten ventileren.
Met andere woorden: een kleine tent is wel warmer bij koud weer, maar een grote tent is niet koeler bij warm weer.
Daarbij komen dan nog voordelen als het lagere gewicht en het kleinere pakvolume. Een eenpersoonstent is vaak ook gemakkelijker op te zetten in je eentje dan een tweepersoons. Het kleinere grondoppervlak kan ook een voordeel zijn als de ruimte beperkt is, of de beschutting tegen wind of zon klein is. Een kleinere tent vangt minder wind en bij gelijke materiaalkwaliteit is hij ook sterker.
Er zijn veel verschillende concepten voor trekkerstenten. De meest voorkomende zijn koepeltenten, tunneltenten met meerdere bogen en tunneltenten met één boog. Daarnaast is er nog onderscheid tussen tenten waarbij je eerst de binnentent opzet en daar de buitentent overheen trekt, en die waarbij het andersom gaat. In het laatste geval kun je de binnentent meestal in de buitentent laten hangen bij het afbreken. Je zet binnen en buiten dus in feite tegelijk op.
Na ruim twintig jaar kamperen in kleine tentjes, heb ik alle varianten wel zo’n beetje meegemaakt. Voor de meeste omstandigheden denk ik dat de beste tent de éénboogs tunneltent is, waarbij de buiten- en binnentent tegelijkertijd worden opgezet. De redenen daarvoor zijn de volgende.
Eén boog is genoeg. Het hoogste punt van de tent is dáár waar je hoofd is als je rechtop zit. Bij je hoofd- en voeteneinde heb je minder ruimte nodig. Die tweede of derde tentstok creëert vooral ruimte op plekken waar je er niet veel aan hebt. Minder tentstokken betekent minder gewicht en sneller opzetten.
Een éénboger heeft een aerodynamischer vorm. Als je hem in de richting van de wind zet, kan de lucht er gemakkelijker overheen glijden dan over een stompere vorm. De kegelvormige oppervlakken van het dak klapperen minder dan een cilindrisch oppervlak zoals twee- of driebogers meestal hebben.
Een éénboger heeft meestal een deur aan de zijkant. Een deur aan de zijkant scheelt heel veel ruimte in je tent. Dat klinkt gek, maar het wordt logisch als je nadenkt over hoe je de tent in en uit gaat. Bij een deur aan de voorkant moet je je omdraaien bij het naar binnen en naar buiten gaan. Daarom moet zo’n tent groter zijn. Sowieso is het irritant om die beweging te moeten maken. Met een deur aan de zijkant is dit probleem opgelost.
Buiten- en binnentent tegelijk opzetten is handiger. Het klinkt triviaal, zeker als je ergens heen gaat waar het wel eens regent, maar om de een of andere reden blijven er mensen tenten kopen waarbij de binnentent eerst moet worden opgezet. Er zijn zelfs mensen die het beter vinden, omdat je dan ook zonder buitentent kan slapen in de warmte. Op mij komt dat over als het uitlokken van zware regenbuien in je diepste slaap, maargoed. Bovendien vraag ik me af waar je je tassen dan laat. Ik wil die vieze dingen niet in mijn binnentent, maar ik vind het ook wel een fijne gedachte dat niemand ze kan pakken zonder mij wakker te maken. Dan zet ik liever alleen de buitentent op, en dat kan alleen met een tent zoals de mijne.
Leuk stuk!
Toch blijft de lezer eenzaam achter met de vraag welke tent precies jouw voorkeur heeft. Dus model, type, merk. Niet om slaafs te volgen, en al helemaal niet om merkfetisjisme aan te wakkeren, maar om duidelijker te krijgen wat je precies bedoeld.
Ik heb mij al vele jaren intensief met dit thema bezig gehouden. Dat van een dubbele tent, binnen- en buitentent, kan ik niet zo goed van je volgen. Mijn tentje, een meesterstuk van Hollandse bodem, heeft slechts één tentlaag. En dat met volle tevredenheid. Omdat deze tent niet meer gemaakt wordt heb ik de goden zij dank op de valreep nog een paar stuks uit het atelier kunnen wegritsen. Ik kom er de rest van mijn leven misschien wel mee door.
Blijft dat ik nieuwsgierig ben om jouw tent wat op een afbeelding en zo wat nader te kunnen bestuderen.
Hoi Ruud,
ik heb weinig ervaring met enkeldaks tenten, dus heel veel kan ik er niet over zeggen. Ik denk wel dat onder moeilijker omstandigheden een dubbeldaks warmer en droger is. Dat is ook wat ik er altijd over heb horen zeggen.
Mijn éénpersoons tent is een Terra Nova Laser Competition, en de tweepersoons is de Helsport Ringstind Light. Ik heb de ontwikkelingen niet heel precies gevolgd, maar de afgelopen jaren heb ik nog steeds niet iets langs zien komen wat mij beter leek dan deze twee. In de tussentijd hebben beide tenten flink wat zwaar weer over zich heen gekregen zonder ooit een krimp te geven. Wat mij betreft zijn dit echt aanraders.
Groet,
Walter
Dank voor je reactie Walter!
Inmiddels heb ik zowat je hele website gelezen en natuurlijk ontdekt welke tent en waarom jouw voorkeur heeft. Die keuze lijkt mij volkomen terecht: de tent is sterk, zeer licht en voldoende groot voor jouw doel. Een uitstekende keuze.
Het verschil met mijn manier van reizen lijkt, dat ik dolgraag het liefst wild kampeer. Ik sta echt nooit op een camping. Ik doe dat al tientallen jaren sinds mijn jeugd. Inmiddels in alle landen in Europa. Natuurlijk verblijf ik ook wel eens in hotelletjes enzovoort. Maar waar het kan sta ik op elke plek in de natuur. En het kan vrijwel altijd. Daglengte, de mate van vermoeidheid of de schoonheid van een landschap, bepalen mijn overnachtingsplek en die ligt altijd op de juiste plek. Mijn tent moet daarom echt overal en op elke ondergrond kunnen staan, tot aan een smalle richel op een helling aan toe. Of in het mos in een oerbosrestant, ja in hoogveen heb ik wel gekampeerd. Een onderzeiltje gebruik ik nooit. Mijn concessie is een hoger gewicht van 1500 gram.
Naam en type doen er niet meer toe, want hij is allang niet meer leverbaar. Weggeconcurreerd door Chinese namaak. Ik gebruik deze tent al ongeveer dertig jaar en heb na het staken van de productie er op de valreep nog enkele van kunnen bijkopen zodat ik er weer jaren mee vooruit kan. Ik gebruik hem zeer intensief en heb er al een stuk of zes aan gort versleten.
Het pakketje met de tent, uitgezonderd de enige boogstok, kan onder het zitje en tussen de staande buis van het zitje en het aluminium kokerframe van mijn Greenmachine worden geklemd. Een riempje eromheen en klaar is Kees.
Sinds ruim ene jaar ben ik op de Greenmachine overgestapt. Een geweldige fiets, waar je onderweg nauwelijks aan hoeft te sleutelen. Ondanks de relatief kleine 20″ wielen uitstekend om de bekende Scandinavische grindwegen mee te befietsen.
Je verhalen en verantwoordingen zijn prachtig. Ga vooral zo door!
Heren,
Ik ben van plan de route Santiago de Compostela tedoen (febr/maart, of mei 2015).Mijn fiets een Airnimal Joey voor deze reis geprepareerd. De tent daar ben ik nog niet overuit; 1ste Vango Blade 100 of wat anders(mijn huidige tent Jack Wolfskin – Gossamer). Nu weet ik nog niet wat voor tent van jou is Ruud? geef me een naam of zoiets kan ik gaan googlen.Ik ben zelf 1,65 meter. Jou keze Walter vind ik geweldig, wordt evt mijn 2de keus.
groetjes
Tikky