Bij mijn benzinebrander heb ik een RVS pannenset gekocht waar iets raars mee aan de hand is. Het is de standaard 2 + 1,5 liter-set, maar dan licht. Mijn set weegt 550 gram, terwijl de normale set ruim 730 gram weegt volgens fabrieksopgave. Vraag me niet hoe het kan, maar ik heb een RVS set met de massa van een titanium set. Ik ben er heel zuinig op.

Het is wel echt een tweepersoons pannenset. In mijn eentje heb ik genoeg aan 1,5 + 1 liter. Ik ben zo decadent geweest om de titanium set van MSR te kopen. Duur, maar compleet slechts 278 gram, en titanium bakt nauwelijks aan. Vermoedelijk gaat het de rest van mijn leven mee, dus een goede aankoop.

Ondanks mijn reputatie van grammenjager neem ik een bord mee. Dat is namelijk erg handig. Het eet prettiger, het fungeert als snijplank én als tweede pannendeksel. Daardoor kan ik de pasta laten garen in mijn slaapzak, en hou toch een deksel over voor de pan met groente. Nu ik dit zo opschrijf, vraag ik me af hoeveel brandstof ik daarmee bespaar. Zou het vergelijkbaar zijn met de 50 gram die mijn bord weegt?

Dit bord is trouwens één van de zeer zeldzame gevallen van een product dat licht, degelijk en goedkoop is. Het is een plastic bord van Curver. Ooit met miljoenen tegelijk geproduceerd en nu nergens meer te krijgen. Een alternatief weet ik niet, maar ik ben in staat om er zelf een te maken van een matje kevlar, mocht de nood aan de man komen.

Mijn mok is ook van goedkoop plastic. Een laplandmok van 1,95. Overal verkrijgbaar. Als je het handgreepje met de boormachine te lijf gaat, kun je hem onder de 53 gram krijgen. Dure titanium mokken leveren nauwelijks gewichtswinst op, of zijn zelfs zwaarder.

Ook bij het bestek zoek ik het in goedkoop plastic. De meeste buitensportzaken verkopen een driedelig setje van enkele euro’s. Daarvan gebruik ik alleen de lepel en het mes. De eerste is nodig voor koken en eten, de tweede is handig om je brood te smeren. Ik stop hem altijd in het zijvak van mijn toptas, zodat ik er overdag gemakkelijk bij kan. Uiteraard boor ik flink wat gaten in de handgrepen. Als snijmes gebruik ik het mesje van mijn multitool.