Sidi Tiger MTB. Duur, maar erg goed en gaat bij een valpartij zelden kapot.

Schoenen zijn geschikt om te fietsen, geschikt om te lopen, of geen van beide. Fietsschoenen hebben een stijve zool nodig en moeten heel goed ventileren. Wandelschoenen moeten een soepele zool hebben en zijn bij voorkeur waterdicht. Die eisen zijn niet te combineren. De fiets-wandelschoen is een contradictio in terminis. Het enige echte verschil met pumps is dat er plaatjes onder geschroefd kunnen worden.

Pumps hebben dan nog het voordeel dat ze geen veters hebben; weinig dingen zo irritant als een veter die zich om je pedaalas wikkelt. Fiets-wandelschoenen hebben bijna altijd veters in plaats van de klittenbanden en krikkrakjes van echte fietsschoenen. En ze hebben brede zolen, waardoor ze vooral op de ligfiets meer wind vangen.

Begin er niet aan. Neem een paar goede mountainbikeschoenen met knetterstijve zool, en een paar lichte waterdichte wandelschoenen. In gewicht scheelt het minder dan je zou denken, die fiets-wandelschoenen zijn relatief zwaar. In geld scheelt het meer, maar als je één keer na een dag door de regen fietsen je voeten in droge, warme schoenen kan steken is dat acuut vergeten.

Mijn keuze viel op waterdichte trailrunningschoenen van Salomon met Gore-tex, en Tiger MTB schoenen van Sidi. ’t kost wat, maar het rijdt en loopt geweldig en gaat heel lang mee.