Op een serieuze fiets horen klikpedalen, en zeker op een ligfiets. Het is efficiënter, comfortabeler en veiliger. Maar welk systeem? Voor het gros van de fietsende mensheid zijn klikpedalen en SPD synoniemen, maar er zijn veel meer mogelijkheden. De keuze is een heel persoonlijke. Kwaliteitsfietsen worden daarom over het algemeen zonder pedalen geleverd.

Welke pedalen het meest geschikt zijn, hangt vooral af van je knieën. Mensen met gevoelige knieën moeten heel zorgvuldig hun pedaalsysteem uitkiezen en afstellen. Sommige mensen hebben baat bij een systeem dat de voet fixeert. Anderen hebben juist behoefte aan “float”, dat wil zeggen vrijheid voor je voet om een stukje te draaien en/of opzij te bewegen.

Ik zou niet weten hoe je moet voorspellen welk systeem het beste gaat zijn. Als je gevoelige knieën hebt, is het wellicht een goed idee om te beginnen met een heel goedkoop pedaal en daar een tijdje voorzichtig mee te rijden. Goed voelen en naar je knieën luisteren. Als je dan wat beter weet wat je wilt, kun je een hoogwaardig pedaal aanschaffen.

Als je geen problemen hebt met je knieën, hoef je al die moeite niet te doen. SPD volstaat dan inderdaad, hoewel ik mijn geld liever uit zou geven aan Time ATAC of Look Quartz. Zelfde prijsklasse, maar een stuk beter en lichter.

Wellicht ten overvloede: koop een systeem voor MTB. Op vakantie loop je vroeg of laat toch een keer door de modder en racefietspedalen kunnen daar vaak slecht tegen. Er zijn ook hybride pedalen te krijgen, met een klik-kant en een kant voor gewone schoenen. Klinkt ideaal, is het niet. Het is zwaar, de verkeerde kant zit altijd boven als je wilt inklikken en op gewone klikpedalen kun je ook best een paar kilometer met wandelschoenen fietsen. Op een grotere afstand wordt het al gauw de moeite om even van schoenen te wisselen.

Op de FujinSL heb ik tienduizenden kilometers gereden met Bebops met titaan as. Een systeem dat veel float geeft en weinig gevoelig is voor modder. En ze zijn superlicht, minder dan 220 gram voor het hele systeem. Vanwege octrooigezeik is het helaas moeilijk te krijgen in Europa. Omdat je af en toe toch nieuwe schoenplaatjes nodig hebt, ben ik uiteindelijk overgestapt op Time ATAC XC. Geeft ook redelijk wat float, is totaal niet vuilgevoelig en goed te krijgen in MTB-winkels. Met enig afstellen rijdt het prima, maar niet zo fijn als Bebop. Helaas.