De tent waar ik voor gekozen heb is voor zover ik weet nog steeds de lichtste volwaardige éénpersoonstent ter wereld. Het is de Terra Nova Laser Competition. Met volwaardig bedoel ik dat het een dubbeldaks tent is, waarin ik rechtop kan zitten en met een voortent die groot genoeg is voor mijn tassen. Deze tent heeft twee broertjes die nog lichter zijn, maar die vind ik echt té klein voor lange reizen.

Als je de tent uitpakt vraag je je af hoe hij in godesnaam heel moet blijven. Het doek is onvoorstelbaar dun. De haringen zijn titanium staafjes ter grootte van een flinke paperclip. De rand van het grondzeil steekt nauwelijks omhoog. Ritsen, gespen en scheerlijnen zijn pietepeteuterig. Moet je daarmee overleven in de Finnmark?

Ik ben niet de enige die een enorm vertrouwen in deze tent heeft gekregen. Goed, de vier scheerlijnen zet ik vast met iets steviger haringen. Ik leg er een onderzeiltje onder. Maar hij heeft harde regen en zware wind overleefd. Ik heb er mee in de sneeuw gekampeerd. Nooit gaf hij een krimp, slijtage is nog niet te zien. Ik heb gezien hoe iemand dezelfde tent opzette met slechts twee haringen en het een verregend weekend lang droog hield.

Met de accessoires die ik nog bespreken zal, weegt de tent ingepakt en al minder dan 1100 gram. Helemaal kaal zelfs 860 gram.

Hoe doen ze het.

Concurrenten van de Laser Competition zijn onder andere de Hilleberg Akto en Helsport Ringstind Superlight. De Hilleberg is flink zwaarder, heeft minder zithoogte en heeft een minder mooie vorm. De Helsport lijkt mij veel beter, gezien mijn ervaring met de tweepersoons variant. Hij is zeker interessant voor lange mensen.

Beide alternatieven hebben als nadeel dat ze complexer zijn om op te zetten. De basis van deze tenten is namelijk een rechthoek of trapezium. Daarmee bedoel ik dat beide uiteinden met twee haringen moeten worden vastgezet. Dat is heel simpel als je met z’n tweeën bent, maar in je eentje moet je toch goed opletten dat de boel symmetrisch staat.

De basis van de Laser is daarentegen een lijn; aan beide uiteinden zit in principe maar één haring. Basale wiskunde leert ons dat het niet moeilijk is die twee punten op één lijn te krijgen. Zodra dat gelukt is, is het een eitje om de andere haringen op de juiste plek te zetten.

Samen met een vriendin bezit ik de tweepersoons Helsport Ringstind Light en ben daar zeer tevreden over. Een ruime, comfortabele tent die goed bestand is tegen zwaar weer. Het is één van de zeer weinige tweepersoonstenten die minder weegt dan twee Laser Competitions bij elkaar.

In vroeger tijden heb ik veel gekampeerd met de veelgeprezen Hilleberg Nallo 2. Aanvankelijk vond ik het een fijne tent, maar in de loop der jaren kwamen er dingen naar boven die me toch wel tegenvielen. Terra Nova en Helsport hebben niet de reputatie van Hilleberg, maar in mijn ervaring zijn ze beter. En flink lichter.

Nordisk heeft een nieuwe superlichte tent die vergelijkbaar is met de Helsport en de Hilleberg, maar lijkt van minder goed materiaal gemaakt. Terra Nova heeft een goedkope versie van de Laser Competition: de Zephyros. Ruim een halve kilo zwaarder en van mindere kwaliteit, maar de prijs-kwaliteitverhouding lijkt mij bijzonder goed.