Mijn matras is een Therm-a-rest NeoAir XLite. Met 340 gram nogal licht, en dik genoeg om comfortabel te liggen. Ze maken een raar geluid als je je omdraait, maar de slaapzak dempt dat genoeg voor mij om er niet wakker van te worden.

Er zijn inmiddels weer nieuwe varianten maar deze doet het nog wel een paar jaar. Er zijn meer matrassen in dit genre, hier vind je een mooi overzicht.

De techniek is er helaas nog niet in geslaagd om een kunstmatige isolator te ontwikkelen die net zo goed is als dons. Helaas, omdat dons lang niet altijd diervriendelijk wordt geproduceerd, voor zover het überhaupt mogelijk is. Het was voor mij een moeilijke stap om toch voor dons te gaan. Vijftien jaar vegetarisch leven zou een excuus moeten zijn om een keer de teugels te laten vieren, maar voor mij voelde het daardoor juist als een ernstige zonde.

Toch heb ik ervoor gekozen, vanwege zowel het gewicht als het pakvolume. Een kunststof slaapzak die net zo warm en comfortabel is, is echt onpraktisch groot en bijna drie keer zo zwaar. Aangezien je slaapzak één van de grootste onderdelen van je hele uitrusting is, is dat verschil heel belangrijk. Bovendien gaat een donzen slaapzak heel lang mee, en kan bijgevuld worden waar je een kunststof slaapzak moet vervangen.

De slaapzak die ik heb gekozen is de Lightwave Firelight 350. Lichte vorst kan ik hier prima mee hebben als ik er naakt in lig. Op dit moment één van de lichtste slaapzakken die op de Nederlandse markt te krijgen is. De asymmetrische rits is ook erg fijn. Wel een tikje prijzig.

In de slaapzak gebruik ik een zijden lakenzak. Dat is nodig, omdat een donzen slaapzak niet zomaar te wassen is. Je slaapzak onderweg wassen is sowieso geen optie, even je lakenzak uitspoelen is daarentegen vaak goed te doen. Bovendien maakt het je slaapzak flink warmer. In de zomer kun je daarentegen lekker koel slapen door in je lakenzak bovenop je slaapzak te gaan liggen.

Zijde is lichter, warmer en comfortabeler dan katoen. En dus duurder.