Maandenlang ben je aan het plannen en trainen. Na veel wikken en wegen heb je een fiets gekocht, of je bent weekenden lang bezig geweest om je bestaande fiets te controleren, onderhouden en verbeteren. De tent en kookspullen heb je nagelopen, en inmiddels zet je ze in een paar minuten op. Je hebt reisverslagen van andere fietsers verslonden, wellicht met hen gesproken om ervaringen uit te wisselen. En dan, eindelijk, is daar de dag waarop al het voorbereidingswerk klaar is. De dag dat je reis begint.

Dit laatste hoofdstuk gaat over de periode die dan begint. Over de reis zelf. Als je naar de omvang van de voorgaande hoofdstukken kijkt, en die vergelijkt met dit ene dat over de reis zelf gaat, kun je concluderen dat reizen per fiets meer voorbereiding is dan reis. Ik denk dat dit niet ver bezijden de waarheid is. Het is niet vreemd om in je training meer dan twee keer de afstand te fietsen die je tijdens je reis zult afleggen. Het uitzetten van de route kost heel wat lange winteravonden. Het juiste materiaal vinden vergt een flink aantal avonden op internet en zaterdagen in de buitensportwinkel.

Fietsvakanties zijn voor mensen die van voorpret kunnen genieten.

Ik ben zeker iemand die voorpret weet te waarderen, maar het is toch altijd een bijzonder moment wanneer ik me realiseer dat ik niets anders meer hoef te doen dan fietsen. Hoe leuk ik het ook vind om kaarten te bestuderen en gaten te boren in tandenborstels, het besef dat de voorbereiding klaar is, voelt als een bevrijding.

Maar betekent dit dat het vervolgens lang leve de lol is? Gewoon vakantie vieren en verder niks? Natuurlijk niet. Lange afstanden fietsen is en blijft een sportieve prestatie, en dat vraagt inspanning en discipline. En dat is maar goed ook, een sportieve reis zou nooit zo bevredigend kunnen zijn als het niet wezenlijk verschilde van een all-in-vakantie op Ibiza.

Hoe ver je wilt gaan in inspanning en discipline is natuurlijk een heel persoonlijke keuze. Het is tenslotte jouw reis, jouw vakantie. Jij bent degene die moet genieten. Toch wil ik twee onderwerpen bespreken die hiermee te maken hebben, omdat ze allebei een grote valkuil kunnen vormen. En net zoals elke vakantiefietser belang heeft bij een efficiënte fiets, zo is het voor elke vakantiefietser nuttig om deze valkuilen te omzeilen. De zaken waar ik het nu over heb zijn regelmaat en eten.