Regenkleding mag natuurlijk niet ontbreken. De regenkleding voor wielrenners vind ik tekort schieten voor op reis. Aan het eind van de rit kom je immers niet in een warm huis, maar moet je de tent opzetten. Een capuchon en zakken zijn noodzakelijk, en deze ontbreken vaak op wielerkleding. Bovendien hebben fabrikanten de moeilijk te onderdrukken neiging om zakken met ritsen op de achterkant te maken. Op een ligfiets is dat onacceptabel. Dit maakt dat je in de wielerzaak meestal niet vindt wat je nodig hebt.

De kleding moet heel goed ademen, omdat je op de fiets flink meer zweet dan tijdens wandeltochten. Je gewone wandeljas is waarschijnlijk veel te zweterig voor op de fiets. Ik zoek het daarom in de richting van lichte buitensportjassen met een heel goed ademende stof. Gore-Tex is het bekendste ademende materiaal. Het werkt, maar is relatief duur en voor een fietser schiet het ademende vermogen toch te kort. Betere ervaringen heb ik met E-vent en Dermizax.

Bergans Airojohka
Bergans Airojohka

Mijn nieuwe regenjas is een OMM Aether. Met 205 gram bizar licht voor een drielaags e-Vent jas. Nog niet getest, maar ik hoor van anderen goede verhalen. Hiervoor had ik een Airojohka van Bergans, met het Dermizax NX-membraan. Ruim honderd gram zwaarder, maar een fijne jas. Mijn regenbroek is van Vaudé met eVent-membraan, maar die is oud en al heel lang niet meer leverbaar. Een fabrikant waar ik goede dingen over hoor is RAB.

Een regenbroek draag ik lang niet zo vaak als een regenjas. Onder warme omstandigheden drogen je benen veel sneller dan je bovenlichaam, en onder koude omstandigheden heb ik mijn winterbroek aan en die is van zichzelf redelijk waterafstotend. Maar bij echt flinke regen heb ik hem toch nodig. En dan blijkt dus dat het moeilijk is om een goede te vinden. Regenbroeken voor fietsers hebben bijna altijd een rits of een ander hard dingetje op de kont. Regenbroeken voor wandelaars hebben meestal lange ritsen langs de pijpen en kunnen niet goed om de enkel worden gesnoerd. Dat laatste valt wellicht nog op te lossen met elastieken of klittenband, maar het is dus verdomd moeilijk om een geschikte regenbroek te vinden. Als je dan ook nog op zaken als gewicht en geld gaat letten, mag je een paar avonden flink googlen.

Bij de regenkleding horen ook overschoenen. Goed verkrijgbaar in de wielerzaak. Koop dunne, echt waterdicht zijn ze toch nooit en hoe dikker ze zijn, hoe langer het duurt voordat ze weer droog zijn. Bij mij gaan ze ongeveer twee seizoenen mee. Ik zie het als slijtmateriaal.

Goedkope regenkleding is vaak een heel dure zuinigheid, zeker als je naar koudere streken reist. Het verschil tussen goede en slechte regenkleding neemt dan al gauw de vorm aan van het verschil tussen de tent opzetten en een hotelkamer nemen. Als dat een paar keer gebeurt, ben je de besparing al weer kwijt zonder dat je het comfort geniet van goede kleding.