Als voorbereiding op mijn eerste lange fietsreis heb ik een flink aantal verslagen van Noordkaapfietsers gelezen. Lang niet iedereen maakte de reis af. Menigeen strandde geblesseerd, raakte oververmoeid of haalde niet het geplande aantal kilometers per dag.

Er viel me iets op. Een patroon. Het was geen statistisch harde conclusie, maar toch. De mensen die het haalden, reden in een vast ritme. Ze stonden elke dag op hetzelfde moment op en fietsten zelden tot in de avond door. Ze hadden vaste gewoontes, rituelen leken het bijna.

Degenen die het niet haalden, fietsen onregelmatig. Ze stonden soms vroeg op, en soms sliepen ze uit. Als ze niet vroeg op weg waren, gingen ze vaak ’s avonds tot heel laat door om de verloren tijd in te halen. Wat dan soms weer tot een korte nachtrust leidde, maar vaker tot opnieuw laat opstaan. Ze aten de ene dag warm bij de lunch onderweg en ’s avonds wat boterhammen, de andere dag werd er in het donker op de camping gekookt.

Dit is het belangrijkste advies dat ik wil geven voor onderweg. Fiets alsof het een kantoorbaan is. Sta elke dag op ongeveer dezelfde tijd op, neem pauzes zoveel mogelijk op dezelfde tijdstippen, zorg voor vaste gewoontes bij aankomst op de camping en het vertrek de volgende dag. Eet regelmatig, volgens vaste patronen.

Hoewel ik niet van vroeg opstaan houd, ben ik hierin streng voor mezelf. Mijn wekker staat op een tijdstip dat de meeste mensen niet met vakantie associëren. Het ochtendritueel gaat volgens een vast patroon, waarbij ik weinig tijd verspil. Mijn boterhammen voor onderweg smeer ik terwijl ik aan het eten ben. Vanuit mijn slaapzak trek ik direct mijn fietskleren aan. Tijdens het tanden poetsen vul ik de waterzak. Alles heeft een vaste plek in mijn tassen, zodat ik daar ook zo weinig mogelijk tijd mee kwijt ben. Al met al heb ik ongeveer een uur nodig tussen wekker en wegfietsen.

Als ik tussen zes en zeven uur op de camping arriveer heb ik ook een vast ritueel. Ik zet snel mijn tent op, ga douchen, en begin dan met koken. Ondertussen hang ik alles wat opgeladen moet worden aan het beschikbare stopcontact. Het is belangrijk om vroeg met eten te beginnen, zodat er aan het eind van de avond weer ruimte in je maag is voor extra eten.

Natuurlijk begint het ontspannen al tijdens de maaltijd, maar toch ben ik daarna nog even streng voor mijzelf. De afwas doe ik meteen, vervolgens pak ik alle kookspullen zoveel mogelijk in. Dat scheelt weer de volgende ochtend. En dan heb ik de avond lekker voor mezelf. Vaak ga ik een klein stukje wandelen om de benen soepel te houden, en schrijf ik in mijn dagboek. Tussen tien en elf uur ’s avonds ga ik meestal naar bed.