Slaapzak en matras

Mijn matras was in 2009 de lichtste drieseizoenen Therm-A-rest. Comfort is spartaans, maar voor mij genoeg. Met het reflecterende onderzeil is het warm genoeg, ook bij lichte nachtvorst.

Inmiddels is er een nieuwe generatie van donsgevulde matrassen op de markt gekomen. Deze schijnen veel comfortabeler te zijn bij gelijk of zelfs lager gewicht. Ik heb hier om eerlijk te zijn weinig kaas van gegeten, maar hier vind je een mooi overzicht.

De techniek is er helaas nog niet in geslaagd om een kunstmatige isolator te ontwikkelen die net zo goed is als dons. Helaas, omdat dons lang niet altijd diervriendelijk wordt geproduceerd, voor zover het überhaupt mogelijk is. Het was voor mij een moeilijke stap om toch voor dons te gaan. Vijftien jaar vegetarisch leven zou een excuus moeten zijn om een keer de teugels te laten vieren, maar voor mij voelde het daardoor juist als een ernstige zonde.

Toch heb ik ervoor gekozen, vanwege zowel het gewicht als het pakvolume. Een kunststof slaapzak die net zo warm en comfortabel is, is echt onpraktisch groot en bijna drie keer zo zwaar. Aangezien je slaapzak één van de grootste onderdelen van je hele uitrusting is, is dat verschil heel belangrijk. Bovendien gaat een donzen slaapzak heel lang mee, en kan bijgevuld worden waar je een kunststof slaapzak moet vervangen.

De slaapzak die ik heb gekozen is de Mountain Equipment Helium 400. Lichte vorst kan ik hier prima mee hebben als ik er naakt in lig. Op dat moment de lichtste slaapzak die op de Nederlandse markt te krijgen was. Hoe het nu is, weet ik niet.

In de slaapzak gebruik ik een zijden lakenzak. Dat is nodig, omdat een donzen slaapzak niet zomaar te wassen is. Je slaapzak onderweg wassen is sowieso geen optie, even je lakenzak uitspoelen is daarentegen vaak goed te doen. Bovendien maakt het je slaapzak flink warmer. In de zomer kun je daarentegen lekker koel slapen door in je lakenzak bovenop je slaapzak te gaan liggen.

Zijde is lichter, warmer en comfortabeler dan katoen. En dus duurder.

3 reacties op “Slaapzak en matras

 1. Dag Walter,
  Heb je een bepaalde reden om niet voor een NeoAir matras te kiezen? Het is warmer, comfortabler, lichter en compacter (als je héél goed vouwt) dan jouw zelfopblazend matje.

  • Hoi Siegfried,

   nou, de reden is eigenlijk vooral dat mijn huidige matje het nog prima doet. Mocht ik behoefte krijgen aan meer comfort, dan ga ik zeker naar een NeoAir kijken. Ik ben helemaal vóór innovatie, maar ik ga niet om het seizoen allerlei prima werkende spullen vervangen.

   Hoe gemakkelijk gaat eigenlijk het uit- en inpakken van zo’n matje?

   Groet,
   Walter

   • Het opblazen: vanaf je voorlaatste ademteug begint het te vervelen. Geen probleem, zelfs na een zware dag.

    Om het matje terug in z’n zakje te krijgen moet echt alle lucht eruit. Dat vereist minstens 2 ontluchtingen, en ’s avonds pak je terug uit… Dus ontlucht ik 1x en vouw ik iets losser. YMMV

    mooie site trouwens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.