Voor de omstandigheden die ik in het eerste hoofdstuk genoemd heb, is de ligfiets de beste fiets. En niet zo’n beetje de beste. Het verschil met een traditionele fiets is verpletterend. De grootste voordelen zitten in het uitzicht, comfort en uiteraard de efficiëntie.

Uitzicht

De belangrijkste uit het rijtje vind ik zelf het uitzicht. Je gaat tenslotte op fietsvakantie om mooie dingen te zien, om te genieten van de landschappen waarin je rijdt. Op een traditionele sportfiets moet je moeite doen om je hoofd omhoog te houden en voor je uit te kijken. Ligfietsers noemen die dingen niet voor niks ‘bukfietsen’. Bij tegenwind, regen of vermoeidheid laten bukfietsers al snel het hoofd hangen en vervolgens zien ze niet veel meer dan hun eigen voorwiel. Op een ligfiets lig je als in een luie stoel voor de TV. Je kunt geweldig om je heen kijken, ook bij zwaar weer. Zelf maak ik veel foto’s tijdens het fietsen, dat gaat heel gemakkelijk met één hand aan het stuur en één aan de camera.

Comfort

De ontspannen houding zorgt ook voor een groter comfort. Je nek, rug, polsen en zitvlak worden niet of nauwelijks belast. Op het dagelijkse woonwerkritje is dat misschien niet heel belangrijk, maar als je een maand op je fiets woont, wordt dat heel anders. Het comfort is niet alleen aangenamer voor je lijf, je hebt ook meer aandacht voor de omgeving en je kunt langer doorfietsen.

Efficiëntie

De hogere efficiëntie van de ligfiets zit hoofdzakelijk in de luchtweerstand. Dit is belangrijker dan je zou denken voor een fiets die bij relatief lage snelheden gebruikt wordt. Een vakantiefiets heeft door de bagage namelijk een groot frontaal oppervlak. Bovendien gaat het niet alleen om de snelheid van de fietser, maar ook om de snelheid van de lucht. Met tegenwind wordt ook voor de langzaamste fietser de luchtweerstand allesbepalend.

Ik heb een sterk vermoeden dat er ook nog een fysiologisch effect is dat de ligfiets sneller maakt, maar de harde gegevens daarover zijn beperkt. In het artikel over klimmen ga ik daar verder op in.

Een ligfiets vergroot dus je mogelijkheden als vakantiefietser. De actieradius neemt toe, en door het grotere comfort en betere uitzicht kun je ook meer genieten van die langere reis.

De belangrijkste reden om voor een ligfiets te kiezen. In plaats van je voorwiel zie je dit.
De belangrijkste reden om voor een ligfiets te kiezen. In plaats van je voorwiel zie je dit.