Tot slot

Dit stuk begon als een A4-tje met tips, naar aanleiding van vragen die regelmatig kreeg over mijn fiets, paklijst of tent. Het is nogal uit de hand gelopen, vooral omdat ik graag wilde uitleggen waarom ik bepaalde keuzes maak. Ik denk dat de lezer daar uiteindelijk meer aan heeft. Wat voor mij de beste keuze is, is dat misschien niet voor een ander. Daarnaast komen er telkens nieuwe spullen op de markt, waardoor mijn lijst van materiaal veroudert. Mijn overwegingen zijn daarom informatiever.

Bovendien gaat het om heel wat meer dan je materiaal alleen, ook al gaan de meeste vragen die krijg daar over. Voeding, training en routeplanning zijn net zo essentieel als een goede fiets.

Tijdens de voorbereiding van mijn eerste grote reis heb ik veel voordeel gehad van de reisverslagen en tips van anderen. Veel zaken die nu voor mij bijna routine zijn, waren toen vraagstukken. Van sommige belangrijke punten wist ik niet eens dat je er op moet letten. Met dit stuk hoop ik op mijn beurt nu een steentje bij te dragen. Het is natuurlijk slechts één visie op reizen per fiets. Voor mijzelf is het ook maar een tussenstand; ik hoop nog veel te leren in de toekomst.

Ik moedig de lezer daarom aan om ook bij anderen te rade te gaan. Maar vooral wil ik je aanmoedigen om het te gaan doen. Pak die fiets en ga op reis. Geniet. Het zal een ervaring zijn die je de rest van je leven bij zal blijven. Op verjaardagen zul je merken hoe snel die luxe vliegvakanties weer vergeten zijn. Maar jouw verhaal beklijft. Als je oud bent zullen kleine kinderen nog steeds het verhaal van jouw avontuur willen horen.

4 reacties op “Tot slot

  • Heehoi,

   De Taifun is een mooie, vlotte fiets. Stuurt heel strak. In afmetingen vrij compact. Verwacht wel iets meer onderhoud aan je aandrijving, omdat door het kleine achterwiel de derailleur dicht bij het wegdek hangt. Het is de voorloper van de Fujin. Kun je jaren plezier van hebben.
   Ik heb alleen minder goede ervaringen met dit type rem, als die nukken krijgen blijf je sleutelen. Maar je kunt ze voor beperkte kosten vervangen door Avid BB7’s of één van de andere mechanische schijfremmen die tegenwoordig op de markt zijn. Daar zou ik het niet voor laten.

   Succes,

   Walter

 1. Ik heb een gele stadsfiets (merk fietsfabriek), die na 3 jaar al uit elkaar valt. Denk je dat het door de zure regen komt in Amsterdam? Mijn band is ook lek…

 2. Hallo Walter, veel dank voor al deze uitgebreide informatie. Ook leuk en nuttig voor mensen (zoals ondergetekende) die nog nooit per fiets hebben gereisd maar er graag over lezen. Het stukje over de kantoorbaan is heel waar, ik herken het van wandelvakanties. Elke dag dezelfde vaste rituelen (maar een ander landschap en andere ontmoetingen: heerlijk.) Ik wens je nog veel mooie reizen en hoop dat je er hier verslag van blijft doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.