Vorige week vroeg Bram van Ojik in een mail aan alle leden om ideeën over hoe we GroenLinks weer op het juiste spoor kunnen krijgen. Veel mensen hebben hun zegje al gedaan maar ik heb nog niemand gehoord over een punt dat ik heel belangrijk vind. Ik heb een mailtje gestuurd, maar het leek me zinvol om het ook even op Fietsers Afstappen te zetten.

Ik denk dat GroenLinks het verband moet leggen tussen duurzaamheid en Het Goede Leven. In deze tijd van chagerijn, pessimisme en gekanker op alles en iedereen, moeten wij met een mooi verhaal komen.

De biologische boeren hadden het als eerste door. Eko-voedsel verkopen op basis van schuldgevoel en vage gezondheidsclaims werkt niet. In plaats daarvan maakten ze er een luxeproduct van, met verbluffend resultaat. De fietswereld, mijn stiel, heeft het inmiddels ook door. Het is een luxe om je kinderen met de bakfiets naar school te brengen. Hipsters willen niet meer gezien worden zonder hun gelikte fixie. Zelf probeer ik mensen te inspireren met verhalen over mijn fietsreizen: zonder een meter te vliegen heb ik mooiere herinneringen en sterkere verhalen dan de mensen die naar een tropisch strand afreizen.

Dat is het goede leven. En dat is duurzaam.

Wij zijn geen partij van slecht eten, gejakker op de snelweg en nooit tijd. Wij zijn de partij van met vrienden op je designfiets naar het vegetarisch eettentje of kleine toneelvoorstelling, en een biologisch biertje achteraf.

Ik zou graag zien dat GroenLinks uitdraagt dat duurzaamheid en het goede leven bij elkaar horen. Dat we prima van het leven kunnen blijven genieten als het economisch minder gaat.

Eigenlijk wil ik gewoon een Nieuwe Linkse Lente. Het is er hoog tijd voor.