Naar de Noordkaap

To the North Cape

In het voorjaar van 2009 fietste ik naar de Noordkaap, langs de kust van Nederland, Duitsland, Denemarken en Noorwegen. Een lange, zware, maar vooral erg mooie tocht van 4625 kilometer. Het reisverslag kun je downloaden als PDF. Bekijk het fullscreen om een indruk te krijgen van de prachtige landschappen die ik onderweg heb gezien. Er zijn vier versies: Een met kleine en een met grote resolutie, beide in Nederlands en Engels.

In the spring of 2009 I cycled to the North Cape, along the coasts of the Netherlands, Germany, Denmark en Norway. A long, tough but above all beautiful journey of 4625 kilometers. You can download the travel report as an PDF. Read it fullscreen, to get an impression of the amazing landscapes I saw. There are four versions; one with a low and one with a high resolution, both in English as well in Dutch.

Op dit moment zijn ze geparkeerd op de server van Bastiaan, waarvoor dank.

Compleet fotoalbum hier.
More pictures here.

10 reacties op “Naar de Noordkaap

 1. Pingback: Waarom ik Wilders c.s. wel degelijk medeverantwoordelijk acht | Fietsers Afstappen

 2. Pingback: Fietsers Afstappen

 3. Beste Walter,
  Ik heb ontzettend genoten van je reisverslag en speel sinds kort ook sterk met het idee om deze trip te gaan maken. Ik ben een enorm getrainde wielrenner, maar dit is natuurlijk een hele andere tak van sport. Ik heb veel respect voor je keuze en het feit dat je snel hebt doorgepakt qua opvolging van de zoals ik het lees: obessie 😉 Ik bemerk dezelfde drang.
  Het ga je goed.
  Met veel groeten,
  Joost van der Meer

 4. Beste Walter,

  Volgend jaar, ergens in april is mijn eerste doel om ook naar de Noordkaap te fietsen. Daarna de rest van de wereld.
  Ik ben echter van plan via Zweden te gaan en via Finland weer naar het zuiden te gaan. Als ik de mooie foto’s bekijk, kan ik gewoon niet wachten!
  Zal dan ook met grote interesse je verslag lezen.

  Vriendelijke groet,
  Geart Tigchelaar

 5. Hoi Walter
  We willen volgend jaar in Noorwegen gaan fietsen en ik ben routes aan het uitstippelen.
  Zodoende kwam ik ook “langs”jou leuke reisverslag!
  Ik heb een vraagje; kun je de veerboten in Noorwegen allemaal nemen zonder vooraf te reserveren??
  Hoor graag van je
  Groeten Mieke

  • Hoi Mieke,
   leuk dat je ook in Noorwegen wilt gaan fietsen. Mooiste fietsland van Europa als het aan mij ligt.
   Veerboten hoef je niet te reserveren. Boten van en naar Scandinavië vaak wel, zoals Oslo – Kiel en Travemünde – Trelleborg. Het zou ook kunnen dat je de Hurtigruten moet reserveren, maar die heb ik nooit nodig gehad.
   Wellicht ten overvloede, maar hou bij het plannen rekening met tunnels. Die zijn niet allemaal toegankelijk voor fietsers. Een handige kaart met Noorse tunnels vind je hier.
   Veel plezier en succes met de voorbereidingen!
   Walter

 6. Hallo Walter,
  Onder de indruk van jouw reis! Wij, mijn vrouw en ik, zijn ook van plan om naar de Noordkaap te gaan maar wij redden dat niet in 33 dagen. Gelukkig hoeft dat ook niet, pensionades hebben wat meer tijd.
  Alleen overwegen wij om met openbaar vervoer heen te gaan en terug te fietsen.
  Kun je ons wat vertellen over jouw reis met het openbaar vervoer. Was dat per bus/trein, of vliegtuig en waarom duurde dat zo lang?
  In afwachting en je ondertussen veel fietsplezier toewensend,
  Charles Manders

  • Hallo Charles,

   mijn terugreis duurde inderdaad lang, omdat ik niet wil vliegen. En met deze reis is dat ook als je je minder druk maakt over het milieu een aanrader; ook vanuit de trein en bus is het land prachtig!
   Een probleem is dat je in Zweden meestal niet je fiets mee kan nemen in de trein. Mijn route zag er daarom als volgt uit: Bus vanaf Honningsvag naar Narvik, daar overnachting. Bus naar Fauske, daar de trein naar Trondheim, nachttrein naar Oslo. Vanaf Oslo de veerboot naar Kiel, en daar met de trein verder naar Delft.
   Andersom kan dat uiteraard ook. Het duurt even, maar ik vond het een mooie afsluiter van mijn reis.

   Groet, en succes met de voorbereidingen.
   Walter

 7. Ik heb met veel genoegen je reisverhalen over Noorwegen gelezen.
  Zelf wil ik dit voorjaar o.a van Bergen naar Noordkaap of andersom Fietsen.
  Heb jij misschien wat informatie over het weer en heersende windrichtingen in april mei. Op internet vindt ik hier weinig informatie over maar dat kan ook liggen aan mijn gebrekkige kennis van de Noorse taal.

  • Hoi Roel,

   over windrichtingen weet ik niet veel meer dan dat in het gebied van de grote fjorden je vaak westenwinden hebt, en dat in de noordelijke helft je dikke kans op poolwind hebt.
   April – mei is wel vroeg trouwens. Dan zijn veel bergpassen nog dicht. En het zal vaak nog behoorlijk koud zijn, en wellicht zijn ook veel voorzieningen dicht, omdat dit de slome periode is tussen de wintersport en het zomerseizoen.

   Groet,
   Walter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.