Wacht even. De seksuele bevrijding van de man? Waren het niet juist vrouwen die bevrijd moesten worden? Die geen baas waren over het eigen lichaam, die vastzaten in een hoer-madonna-complex? Die overal slachtoffer zijn van seksueel geweld?
Klopt. Vrouwen worden daarmee geconfronteerd en dat vraagt om een niet-aflatende strijd. Maar dat wil niet zeggen dat het voor mannen allemaal prima geregeld is. Integendeel, ook mannen zitten in een seksueel keurslijf waar niemand gelukkig van wordt, zeker ook vrouwen niet.
Op Frontaal Naakt heb ik daar al eerder wat over gezegd. Mannen moeten doortastend op vrouwen jagen, maar zonder ze lastig te vallen. Belachelijk natuurlijk, maar zo is het wel. Maar er is nog een ander probleem, en dat is het taboe op het mannelijke lichaam en de aantrekkingskracht daarvan.
Macht als uithangbord
Nog steeds is het enige officieel erkende seksuele uithangbord waar mannen over beschikken het vertonen van macht. Mannen die indruk willen maken op vrouwen nemen het uiterlijk aan van een zakenman, crimineel of militair. Ze pretenderen rijk te zijn, vertonen machogedrag en maken lawaai met grote verbrandingsmotoren.
Je kunt je afvragen hoe gezond het is voor de samenleving als macht zo belangrijk is voor seksueel succes. Je kunt je zeker afvragen hoe gezond het is voor de verhoudingen tussen de seksen als slechts één van de twee het van macht moet hebben.
Inpakken dat lichaam
Dat zijn zaken waar ik ernstige twijfels over heb. Maar wat me vooral opvalt, is hoe moeilijk we als samenleving doen over de lichamelijke aantrekkingskracht van mannen. Natuurlijk, knappe, grote en gespierde mannen zijn aantrekkelijk, dat is geen geheim. Maar het ligt nog gevoeliger dan het vrouwenlichaam in de Bible-Belt. Mannen hullen zich in pakken die vrijwel alle vormen maskeren. Hun borstkas wordt tot aan de keel bedekt en zelfs over de knoopjes van hun hemd moet nog een lapje stof hangen. Ze dragen wijde truien, wijde broeken, wijde hoodies. Korte mouwen zijn not done. Wee de man die een plukje borsthaar laat zien. Vies, ordinair, smerig is het. Een strak shirtje kan al helemaal niet; de man die dat draagt is een relnicht, of nog erger, hij zit in de kast en zal ooit zijn vrouw met de kinderen laten zitten om zelf de roze bloemetjes buiten te zetten.
Het Engelse woord voor een hemd zonder mouwen is ‘wifebeater’. Denk daar maar eens over na.
Halve boerka’s
Er is maar één situatie waarin mannen in het openbaar iets van hun lijf mogen laten zien. En dat is tijdens de sport. Wanneer ze in competitie zijn met andere mannen. Wanneer het dus ook weer gaat over wie de sterkste, snelste of behendigste is. Wie er de baas is. Bovendien: het is alleen legitiem als er een bewezen voordeel is, zoals in het geval van de aerodynamische pakken bij schaatsen, hardlopen en fietsen. Bij het voetbal dienen de mannen zich dan weer in halve boerka’s te hijsen.
Het contrast met vrouwen kan niet groter zijn. Rokken die meer been tonen dan bedekken, prachtige decolletés, blote schouders, getailleerde jurken. De mooiste dingen zijn ontworpen om het vrouwelijke lichaam in de schijnwerper te zetten. Maar het lijf van de man? Dat willen we niet zien. Gadverdamme.
Ik vraag me af of ik ooit zal meemaken dat in films evenveel mannelijk als vrouwelijk bloot te bewonderen valt.
De hogere standaard van vrouwen
Het gaat zelfs zo ver dat vrouwen geacht worden ‘hogere’ standaarden te hebben. Zij zijn niet zo plat als mannen die puur voor het uiterlijk gaan. Nee, zij laten zich vooral door innerlijke schoonheid te verleiden. Als een man mooie kleding draagt, heet het dat hij er verzorgd uit ziet. Zijn uiterlijk is een teken van goed karakter. Daarom vinden vrouwen dat aantrekkelijk. Het kan niet zo zijn dat ze het eenvoudig mooi vinden.
Seks ís lichamelijk
Hoe kan het toch dat een complete samenleving in die onzin gelooft. Seks ís lichamelijk. Fysieke aantrekkingskracht ís de basis voor seks. Er is geen enkele reden waarom dat voor vrouwen anders zou zijn. Iedereen kijkt graag naar lekkere lijven, vrijt graag met iemand die er goed uitziet en wil zelf mooi en lekker gevonden worden door anderen. Wie ooit met vrouwen praat, weet dat ze dol zijn op mooie mannenlijven. Wie ooit met mannen praat, weet dat ze ijdelheid kennen, voor de spiegel staan en diezelfde onzekerheid over hun uiterlijk kunnen hebben als vrouwen.
Niet gelukkig
Ik ga hier niet speculeren over de redenen dat we in deze situatie terecht zijn gekomen. Maar dat er iets aan moet veranderen lijkt me duidelijk. Om te beginnen klopt het beeld niet. Het is domweg niet waar dat vrouwen zich niet fysiek aangetrokken kunnen voelen. En ik moet het eerste geval nog tegenkomen waarin de wereld beter werd van het massaal geloven in totale onzin. Ten tweede lijkt het mij weinig gezond als macht de voornaamste basis voor seksuele aantrekkingskracht is. In een fantasiespel is het natuurlijk prima voor wie daarvan houdt. Dan is het een rol die mensen kiezen om meer van elkaar te genieten en dat vind ik alleen maar mooi. Maar echte, real-life macht vind ik minder mooi. Ik vrees dat dit maar al te vaak leidt tot irritant machogedrag, tot onderdrukking van vrouwen en zelfs tot geweld. En die brullende Harley’s en BMW’s op zaterdagavond ben ik ook wel meer dan zat.
Maar vooral vraag ik me af of mensen er wel gelukkig van worden. Vinden vrouwen het echt fijn als mannen zich totaal anders voordoen dan ze zijn, veel tijd en energie aan de onderlinge pikorde besteden en ondertussen geen millimeter vlees laten zien? Worden vrouwen echt blij van die teleurgestelde reacties als ze eens enthousiast doen over een mooie man? Willen mannen echt liever begeerd worden om hun inkomen dan om hun lichaam? Voelen mannen nou nooit eens de drang om de wereld te tonen wat voor moois ze in huis hebben? Dragen ze die stropdassen echt omdat het zo vervelend is als een vrouw naar je borstkas gluurt? Is machogedrag nou echt zoveel leuker dan daadwerkelijk praten met vrouwen en ondertussen je eigen mannelijke dingetjes doen?
Ik geloof er niks van. Je wilt als man dat een vrouw geil wordt van jou. Van jouw lijf, jouw persoon. Dat ze het met je doet omdat jij lekker bent.
Durf mooi te zijn
Mannen, we moeten dit spel niet meer meespelen. Dat wij geile wezens zijn betekent niet dat wij vormeloze dekhengsten zijn waar verder weinig aan te beleven is. Dames zijn niet minder wellustig dan wij, laten we ze geven waar ze naar verlangen. Na al die mooie jurken, spannende lingerie en adembenemende decolletés hebben ze dat wel verdiend! Wees niet bang voor een strak shirt, knoop je hemd open, maak een poetslap van die slobberbroek en trek iets aan dat mooi om je billen valt. Ga naar de winkel en koop eens mooi ondergoed. Toon je lijf, toon je gevoel. Dans, vier het leven. Geniet. Er zullen er zijn die het verafschuwen, die het onsmakelijk vinden, je voor homo uitmaken. Maar met die mensen wilde je toch al niet naar bed. Er zullen er meer dan genoeg zijn die het juist uitstekend weten te waarderen.
Durf mooi te zijn. Een man is zoveel meer dan een piemel in een pak.
Je haalt terecht kleding boven.. vrouwen hebben een heel ruime keuze, maar een aantal van die kledingstukken worden aan hen voorbehouden.. Laat mannen ook eens zonder gedoe kiezen voor een rok, een kleedje of simpeler voor een mooi gevormd hemdje..
Probeer inderdaad maar eens een mooi getailleerd (over)hemd te vinden.
Van die simpele recht-toe-recht-aan modellen zijn er helaas genoeg.
Dan bedoel ik zo’n hemd dat van onder je oksels recht naar beneden hangt…..verschrikkelijk.
Roeifietsers zijn dan ook wel de laatsten die in flodderhemden zouden moeten rondlopen!
Als voetballers zich in strakke pakjes gaan hijsen wordt het voor meer vrouwen misschien wel leuk om voetbal te kijken 😛
Jouw verhaal lijkt mij grotendeels bedoeld voor singles. Persoonlijk maakt het mij namelijk geen lor uit dat mijn man een lekker zittende joggingbroek aantrekt als hij thuis komt van zijn werk. Daar kijk ik ‘dwars doorheen’ bij wijze van. Ik weet immers wat eronder zit 😉
ow ja: mooi ondergoed draagt hij al 🙂
Dr. Nerdlove vind ook dat overdreven mannelijkheid de man niet dient:
http://www.doctornerdlove.com/2013/10/masculinity-fails-men/
Wat betreft als samenleving moeilijk doen over mooie blote mannen: iemand zei laatst tegen mij dat je tegenwoordig steeds meer blote mannen in reclame ziet, zelfs meer dan vrouwen. Ik zie niet zo veel reclame, dus ik zou het zelf niet weten, maar het klinkt als een goede afwisseling.
Wat een goed stuk, dank voor de link!
Wie beweert dan dat vrouwen zich niet fysiek tot mannen aangetrokken voelen? Waarom roepen tienermeisjes dan dingen als “lekker ding” of “lekker kontje”? Het probleem met modieuze herenkleding is dat het er 9 van de 10 keer erg gay uitziet. En bij een gay maak je als vrouw weinig kans. Verder ben ik het niet met je eens dat er geen mannenlijven te zien zijn in films/series. Misschien kijk je daarvoor naar de verkeerde programma’s Geen acteur in Hollywood meer te vinden die niet achterlijk lang in de sportschool heeft doorgebracht. Meisjes die de Twilight Saga bezochten zaten te gillen in de bioscoop en deelden zichzelf in bij Team Edward of Team Jacob. Kijk eens naar True Blood. Een en al vertoon van mannelijk schoon. Naakt of bijna naakt!
Ik heb dat misschien niet zo goed uitgewerkt in dit stuk, maar het zit heel diep in onze cultuur. Denk aan het hoer-madonna-complex: Een vrouw is óf een maagd die seks heeft om een gezin te stichten, of een slet die het doet omdat ze er iets materieels voor terug krijgt. De mogelijkheid dat een vrouw het gewoon doet om er van te genieten, past er niet tussen.
Tja, en dat dit totale onzin is, lijkt me evident. Dat heb ik aan den lijve ondervonden.