Wacht even. De seksuele bevrijding van de man? Waren het niet juist vrouwen die bevrijd moesten worden? Die geen baas waren over het eigen lichaam, die vastzaten in een hoer-madonna-complex? Die overal slachtoffer zijn van seksueel geweld?Borsthaar. Niks mis mee.

Klopt. Vrouwen worden daarmee geconfronteerd en dat vraagt om een niet-aflatende strijd. Maar dat wil niet zeggen dat het voor mannen allemaal prima geregeld is. Integendeel, ook mannen zitten in een seksueel keurslijf waar niemand gelukkig van wordt, zeker ook vrouwen niet.

Op Frontaal Naakt heb ik daar al eerder wat over gezegd. Mannen moeten doortastend op vrouwen jagen, maar zonder ze lastig te vallen. Belachelijk natuurlijk, maar zo is het wel. Maar er is nog een ander probleem, en dat is het taboe op het mannelijke lichaam en de aantrekkingskracht daarvan.

 

Macht als uithangbord

Nog steeds is het enige officieel erkende seksuele uithangbord waar mannen over beschikken het vertonen van macht. Mannen die indruk willen maken op vrouwen nemen het uiterlijk aan van een zakenman, crimineel of militair. Ze pretenderen rijk te zijn, vertonen machogedrag en maken lawaai met grote verbrandingsmotoren.

Je kunt je afvragen hoe gezond het is voor de samenleving als macht zo belangrijk is voor seksueel succes. Je kunt je zeker afvragen hoe gezond het is voor de verhoudingen tussen de seksen als slechts één van de twee het van macht moet hebben.

 

Inpakken dat lichaam

Dat zijn zaken waar ik ernstige twijfels over heb. Maar wat me vooral opvalt, is hoe moeilijk we als samenleving doen over de lichamelijke aantrekkingskracht van mannen. Natuurlijk, knappe, grote en gespierde mannen zijn aantrekkelijk, dat is geen geheim. Maar het ligt nog gevoeliger dan het vrouwenlichaam in de Bible-Belt. Mannen hullen zich in pakken die vrijwel alle vormen maskeren. Hun borstkas wordt tot aan de keel bedekt en zelfs over de knoopjes van hun hemd moet nog een lapje stof hangen. Ze dragen wijde truien, wijde broeken, wijde hoodies. Korte mouwen zijn not done. Wee de man die een plukje borsthaar laat zien. Vies, ordinair, smerig is het. Een strak shirtje kan al helemaal niet; de man die dat draagt is een relnicht, of nog erger, hij zit in de kast en zal ooit zijn vrouw met de kinderen laten zitten om zelf de roze bloemetjes buiten te zetten.

Het Engelse woord voor een hemd zonder mouwen is ‘wifebeater’. Denk daar maar eens over na.

 

Halve boerka’s

Er is maar één situatie waarin mannen in het openbaar iets van hun lijf mogen laten zien. En dat is tijdens de sport. Wanneer ze in competitie zijn met andere mannen. Wanneer het dus ook weer gaat over wie de sterkste, snelste of behendigste is. Wie er de baas is. Bovendien: het is alleen legitiem als er een bewezen voordeel is, zoals in het geval van de aerodynamische pakken bij schaatsen, hardlopen en fietsen. Bij het voetbal dienen de mannen zich dan weer in halve boerka’s te hijsen.

Het contrast met vrouwen kan niet groter zijn. Rokken die meer been tonen dan bedekken, prachtige decolletés, blote schouders, getailleerde jurken. De mooiste dingen zijn ontworpen om het vrouwelijke lichaam in de schijnwerper te zetten. Maar het lijf van de man? Dat willen we niet zien. Gadverdamme.

Ik vraag me af of ik ooit zal meemaken dat in films evenveel mannelijk als vrouwelijk bloot te bewonderen valt.

 

De hogere standaard van vrouwen

Het gaat zelfs zo ver dat vrouwen geacht worden ‘hogere’ standaarden te hebben. Zij zijn niet zo plat als mannen die puur voor het uiterlijk gaan. Nee, zij laten zich vooral door innerlijke schoonheid te verleiden. Als een man mooie kleding draagt, heet het dat hij er verzorgd uit ziet. Zijn uiterlijk is een teken van goed karakter. Daarom vinden vrouwen dat aantrekkelijk. Het kan niet zo zijn dat ze het eenvoudig mooi vinden.

 

Seks ís lichamelijk

Hoe kan het toch dat een complete samenleving in die onzin gelooft. Seks ís lichamelijk. Fysieke aantrekkingskracht ís de basis voor seks. Er is geen enkele reden waarom dat voor vrouwen anders zou zijn. Iedereen kijkt graag naar lekkere lijven, vrijt graag met iemand die er goed uitziet en wil zelf mooi en lekker gevonden worden door anderen. Wie ooit met vrouwen praat, weet dat ze dol zijn op mooie mannenlijven. Wie ooit met mannen praat, weet dat ze ijdelheid kennen, voor de spiegel staan en diezelfde onzekerheid over hun uiterlijk kunnen hebben als vrouwen.

 

Niet gelukkig

Ik ga hier niet speculeren over de redenen dat we in deze situatie terecht zijn gekomen. Maar dat er iets aan moet veranderen lijkt me duidelijk. Om te beginnen klopt het beeld niet. Het is domweg niet waar dat vrouwen zich niet fysiek aangetrokken kunnen voelen. En ik moet het eerste geval nog tegenkomen waarin de wereld beter werd van het massaal geloven in totale onzin. Ten tweede lijkt het mij weinig gezond als macht de voornaamste basis voor seksuele aantrekkingskracht is. In een fantasiespel is het natuurlijk prima voor wie daarvan houdt. Dan is het een rol die mensen kiezen om meer van elkaar te genieten en dat vind ik alleen maar mooi. Maar echte, real-life macht vind ik minder mooi. Ik vrees dat dit maar al te vaak leidt tot irritant machogedrag, tot onderdrukking van vrouwen en zelfs tot geweld. En die brullende Harley’s en BMW’s op zaterdagavond ben ik ook wel meer dan zat.

Maar vooral vraag ik me af of mensen er wel gelukkig van worden. Vinden vrouwen het echt fijn als mannen zich totaal anders voordoen dan ze zijn, veel tijd en energie aan de onderlinge pikorde besteden en ondertussen geen millimeter vlees laten zien? Worden vrouwen echt blij van die teleurgestelde reacties als ze eens enthousiast doen over een mooie man? Willen mannen echt liever begeerd worden om hun inkomen dan om hun lichaam? Voelen mannen nou nooit eens de drang om de wereld te tonen wat voor moois ze in huis hebben? Dragen ze die stropdassen echt omdat het zo vervelend is als een vrouw naar je borstkas gluurt? Is machogedrag nou echt zoveel leuker dan daadwerkelijk praten met vrouwen en ondertussen je eigen mannelijke dingetjes doen?

Ik geloof er niks van. Je wilt als man dat een vrouw geil wordt van jou. Van jouw lijf, jouw persoon. Dat ze het met je doet omdat jij lekker bent.

 

Durf mooi te zijn

Mannen, we moeten dit spel niet meer meespelen. Dat wij geile wezens zijn betekent niet dat wij vormeloze dekhengsten zijn waar verder weinig aan te beleven is. Dames zijn niet minder wellustig dan wij, laten we ze geven waar ze naar verlangen. Na al die mooie jurken, spannende lingerie en adembenemende decolletés hebben ze dat wel verdiend! Wees niet bang voor een strak shirt, knoop je hemd open, maak een poetslap van die slobberbroek en trek iets aan dat mooi om je billen valt. Ga naar de winkel en koop eens mooi ondergoed. Toon je lijf, toon je gevoel. Dans, vier het leven. Geniet. Er zullen er zijn die het verafschuwen, die het onsmakelijk vinden, je voor homo uitmaken. Maar met die mensen wilde je toch al niet naar bed. Er zullen er meer dan genoeg zijn die het juist uitstekend weten te waarderen.

Durf mooi te zijn. Een man is zoveel meer dan een piemel in een pak.