DSC08065_v1Herman is een begrip in Delft. Dixxo Herman om precies te zijn. Een oude hippie die twee keer per jaar plaatjes draait op de Koornbeurs. Een heel goede DJ, want hij is geen prof maar een pretentieloze amateur die het liefst zelf de hele avond meedanst. Dixxo Herman is er altijd al geweest. Toen ik in Delft kwam wonen, was Dixxo Herman er ook altijd al geweest. Hij draait lullige hitjes en keiharde rock, mixt niks aan elkaar, springt van de hak op de tak en draait soms plaatjes die je echt nooit in een danstent zou moeten draaien. De Delftse studentpopulatie dweept er mee. Er wordt gecrowdsurft tijdens kneuterige Nederlandstalige liedjes. Een dansavond met een geweldige sfeer, waar niets serieus is en alles kan.

Bijna alles dan.

Na vijftien jaar afwezigheid ging ik er maar weer eens heen. Drie kwartier in de rij gestaan om binnen te komen, maar toen kwam ik een groep van de huidige generatie van mijn oude studentenvereniging tegen en was het duidelijk dat deze avond niet meer mis kon gaan. Uren heb ik staan dansen zonder ophouden. De dansvloer was stampensvol, het was zo warm dat het mistte.

En toen werd ik aangesproken door een vrouw in een fel gekleurd, miniscuul jurkje. Strapless. Zo kort dat haar jarretels zichtbaar waren. Bijzonder aantrekkelijk vond ik haar niet, maar zo’n outfit kan ik enorm waarderen. Zouden meer mensen moeten doen.

Nou, leuk! denk je dan.

Helaas.

Mevrouw had er problemen dat mijn overhemd drie knoopjes open stond. Daarmee onthulde ik een driehoek borsthaar van maarliefst 8 bij 15 centimeter en dat kon natuurlijk niet. Stel je voor. Zichtbaar mannelijk vlees op een dansvloer. Het moet niet gekker worden.

Ik denk niet dat ik enorm overdrijf als ik stel dat hier met twee maten gemeten werd.

Gesluierd over straat

Dit is natuurlijk geen incident. Mannen worden geacht zich vele malen zediger te kleden dan vrouwen. In de westerse wereld geeft men graag kritiek op de islamitische landen, maar hier zijn het de mannen die gesluierd over straat dienen te gaan. Ik vind het belachelijk, ik verzet me er tegen. Dat schreef ik al eerder.

Maar het is meer dan de klacht van een veertiger die zich met enthousiasme in een vroege midlife-crisis heeft gestort maar te milieubewust is om een grote brommer te kopen. Ik denk dat het taboe op het mannelijk lichaam de wederhelft is van een ander taboe: dat op vrouwelijke lust.

Het fundament van de samenleving

Vrouwelijke lust, wat is onze cultuur daar toch bang voor. Het hele hoer-madonna-complex dat zo’n belangrijk fundament is voor onze samenleving, is gebaseerd op de afwezigheid van seksuele driften bij de vrouw. Vrouwen gaan met een man naar bed omdat ze een godvruchtig gezin willen stichten, of omdat ze uit zijn op zijn geld en status. Niet omdat ze hem lekker vinden en van seks genieten. Baren of binnenlopen, dat is de kern van het seksleven van de vrouw.

Een tijdje geleden was Boer Zoekt Vrouw op televisie, de tenenkrommende emo-porno voor calvinistisch Nederland. Ik volg het op Twitter, of liever gezegd, soms is mijn tijdlijn ineens verzadigd met de #BZV-hashtag. En het bleek dat één van de deelnemende boeren een knappe kerel was. De vrouwelijke kijkers vonden dat bijzonder aangenaam. Terecht. Als je dan toch naar wildvreemde mensen zit te kijken, kijk dan naar mooie wildvreemde mensen.

Een golf van teleurstelling en ongeloof vloog door mijn tijdlijn. Dat vrouwen zo plat waren dat ze een man er lekker uit vonden zien. Vrouwen! Die een man mooi vinden! Vanwege zijn uiterlijk! Laat het niet waar zijn.

En dan hebben we het nog niet eens over zangeressen. Van Donna Summer tot Miley Cyrus, elke zangeres die niet onder stoelen of banken steekt dat ze het bijzonder aangenaam vindt met een man, is de doodsteek voor de beschaving. Zo’n vrouw is de reden dat de jeugd voor galg en rad op zal groeien. En een slet natuurlijk, dat ook. Die zich alleen maar zo voordoet omdat ze dan meer plaatjes verkoopt. Een zanger die precies hetzelfde doet is gewoon geil van zichzelf. Dan heeft het met marketing niks te maken.

Orgasme? Waar dan?

Vrouwen en lust. Iedereen weet dat het bestaat, iedereen weet dat na een paar drankjes vrouwen nergens anders meer over praten, maar zodra het zichtbaar wordt breekt de paniek uit.

Eeuwenlang wilden wetenschappers er niet eens aan dat vrouwen een orgasme konden krijgen. Want ja, vrouwen neuken alleen om een man te behagen of om zwanger te worden, tenslotte.

Heel bijzonder hoe je het vrouwelijk orgasme over het hoofd kan zien. Als een man klaarkomt is dat miezerig gepruttel in vergelijking met wat er bij een vrouw gebeurt als je haar even goed likt. Alsof astronomen langdurig onderzoek nodig hadden om de vraag te beantwoorden of er misschien ook vlak bij de aarde een ster te vinden is.

De vrijheid van de man is ook de vrijheid van de vrouw

Ik ben er van overtuigd dat deze taboes twee zijden zijn van dezelfde medaille. Enerzijds mag het niet waar zijn dat vrouwen seksuele lust voelen, anderzijds moet het mannenlichaam bedekt blijven om dat zo te houden.

Dit is geen gezonde situatie. Sowieso heeft het ontkennen of onderdrukken van seksuele gevoelens nooit iets opgeleverd. Het zorgt alleen maar voor frustraties. Vrouwen moeten vrij zijn om hun seksuele lusten te ervaren zonder schaamte of taboes. Ik ben bepaald niet de eerste die dat roept, maar ik vrees dat ik ook zeker niet de laatste zal zijn.

Maar ik denk ook dat het gedrag van mannen er niet beter op wordt. Mannen die zich geremd voelen om de aantrekkingskracht van hun lichaam in de strijd te gooien, zullen naar andere middelen moeten zoeken om een partner te veroveren. En ja, dat veroveren wordt dan vaak letterlijker genomen dan zou moeten, met alle nare gevolgen van dien.

Het idee dat je als man iemand bent die zelf ook begeerd wordt, dat vrouwen er daadwerkelijk naar verlangen om met je te zijn, om je uit te kleden en van je lichaam te genieten, gaat lijnrecht in tegen het idee dat het puur gaat om welke man het hardst zijn best doet om een vrouw te veroveren.

Inzien dat het verlangen van beide kanten komt. Het gevoel dat je als man jezelf niet zo hoeft te bewijzen, omdat wie en wat je bent al genoeg is. Het zijn dingen die de omgang tussen de seksen zoveel gemakkelijker zouden maken, en zoveel ongewenst gedrag zouden voorkomen.

Het hele betoog van Thierry Baudet over hoe vrouwen overrompeld en gedomineerd willen worden, wordt volslagen lachwekkend zodra je beseft hoe graag vrouwen met hun vingers aan een lekker mannenlijf zitten. Daar hebben ze echt geen overheersing voor nodig.

Maar behalve ongezond, zijn deze taboes vooral ook niet leuk. Vrouwen willen dolgraag naar lekkere mannenlijven kijken, en mannen vinden het heerlijk om fysiek begeerd te worden. Er is geen enkele reden om dat niet gewoon te doen. Er is geen enkele reden om niet te loeren en te begeren en van elkaar te genieten dan stompzinnig conservatisme en religieus geïnspireerde angst.

De seksuele vrijheid van de man is onlosmakelijk verweven met die van de vrouw. Als wij mannen ons bevrijden van het keurslijf, maken wij de wereld voor vrouwen beter én leuker. Het afwerpen van de stropdas is een feministische daad. Als je te beschroomd bent om het voor je eigen gevoel te doen, doe het dan voor de vrouwen.