airojohkaEven een klein berichtje over de voorbereidingen van mijn nieuwe reis. Ik heb niet heel veel te melden, dit gaat alweer mijn zesde solotocht van boven de duizend kilometer worden. Het begint routine te worden, de route stond al langer vast en mijn nieuwe fiets is al niet zo nieuw meer. Ik heb alleen wat materiaal vervangen, en daar gaat dit berichtje over.

Belangrijkste aanschaf is een nieuwe regenjas. De oude van Vaudé stamde alweer uit 2010. Ik had hem toen aangeschaft om mij tijdens mijn Rondje Scandinavië droog te houden. Het is een fijne jas met een e-Vent-membraan. Ademt beter dan Gore-Tex, en met minder dan 400 gram prettig licht voor een volwaardige jas.

Maargoed, de slijtage sloeg toe en het werd tijd voor iets nieuws. Onlangs is een nieuwe variant van het Dermizax-membraan op de markt gekomen: NX. De fabrikant beweert dat het ruim 3 keer zo goed ademt als Gore-Tex en 2,5 keer zo goed als e-Vent. Een fabrieksopgave natuurlijk, maar wel volgens een gestandaardiseerde meetmethode, en mijn ervaringen met een oudere variant van Dermizax zijn goed. Een ander belangrijk voordeel van Dermizax is dat het geen poriën heeft. De verdamping gaat tussen de moleculen door. Het membraan raakt daardoor niet snel verstopt door zout of vuil. Een e-Vent of Gore-Tex jas zou ik eigenlijk onderweg één of twee keer moeten wassen, met Dermizax is dat niet zo nodig.

Ik ben uitgekomen bij de Bergans Airojohka. Een drielaags jas, met vaste capuchon en twee grote steekzakken. Ik heb er nog geen serieuze regen mee meegemaakt, dus op de echte test moeten jullie nog even wachten. Maar ik heb er wel vertrouwen in.

De maten vallen vrij groot; ik heb S, en deze weegt 363 gram.

Verder heb ik mijn tent vervangen. Niet dat er iets mis was met de oude, maar ik had de gelegenheid om hem tweedehands voor een prima prijs te verkopen, zodat ik zelf met een nieuwe op pad kan. Ik heb weer precies diezelfde Terra Nova Laser Competition gekocht. Iets beters is er toch niet.

DSC09172_v1
Tentharingen voor de Laser Competition. Boven de meegeleverde aluminium exemplaren, onder de superlichte én onverwoestbare titanium haringen.

Wel jammer is dat er tegenwoordig geen titanium haringen meer bij zitten, maar veel zwaardere aluminium exemplaren. Die trouwens wel loeisterk aanvoelen, daar niet van. Gelukkig kun je hier voor een redelijke prijs de titanium ‘paperclips’ bestellen.

Verder heb ik mijn slaapmatje vervangen. Niet omdat de oude versleten was, maar ik kreeg steeds meer last van mijn rug op dat dunne ding. Ik heb gewoon iets dikkers nodig. Mijn keuze is gevallen op de Therm-A-Rest NeoAir. Deze vond ik prettig liggen en is ook met afstand het lichtst. De klacht die de meeste mensen hier over hebben, is dat hij ritstelt als je beweegt, maar ik heb gemerkt dat de slaapzak het geluid voor mij voldoende dempt. Op het Paastreffen heb ik dáár geen geluidsoverlast van gehad.

Tenslotte nog wat fietskleding. Een nieuwe winterbroek. De oude had ik tegelijkertijd met de regenjas gekocht, en is ook aardig aan het verslijten. Opnieuw heb ik een Assos gekozen. Wel prijzig maar als het weer vijf jaar meegaat en me net zo warm houdt, vind ik dat goed besteed geld.

DSC09166_v1Een nieuw fietsshirtje van Kangaroo, zodat ik nu een complete set heb: zomershirt korte mouwen, lange mouwen en winddicht fietsjasje. Kangaroo maakt met afstand de beste en mooiste ligfietskleding. Ligfietsers, steun dit bedrijf door jezelf iets moois te gunnen!

En daarmee is mijn uitrusting eigenlijk wel op orde. Een klein beetje onderhoud aan mijn fiets, veel trainen en voldoende ontspannen. Dat is zo’n beetje alles wat er nog moet gebeuren voordat ik kan vertrekken.