Ik heb het al eerder over de tien geboden gehad, maar het begint me steeds meer duidelijk te worden dat deze niet gelden voor creationisten. Een tijdje terug hadden enkele creationistische filmers Richard Dawkins gestrikt voor een interview. In dit interview stelden ze een domme vraag (ja, zodra we het over creationisten hebben blijken domme vragen te bestaan!). Richard begreep dat hij er was ingeluisd: het was alsof ze een topnatuurkundige vroegen of hij een voorbeeld kon noemen van een kracht die een reactiekracht opwekte.

Werkelijk beschamend. Maar daar hield het natuurlijk niet mee op. Het beeld van een Richard Dawkins die voor zich uit zat te staren met een mengelmoes van verbijstering over zoveel stupiditeit én verbijstering over het feit dat hij er in was geluisd, ging vervolgens de wereld in als: Evolutionist heeft geen antwoord op een simpele vraag.

Die man is echt te aardig. Hij heeft de vraag beantwoord in plaats van dat die lui de huid vol te schelden. Maargoed. Creationisten zijn bedriegers, leugenaars, oplichters. Dat wisten we al. Maar vanavond viel me op dat ze kennelijk ook in staat zijn de functionaliteit van YouTube te misbruiken om onschuldige surfers te besodemieteren. Want er staat sinds een maand een geknipte versie op YouTube van het bewuste videofragment. En er staan meer dan honderd commentaren bij, die allemaal de creationistische visie steunen. Geen enkel commentaar verdedigt Richard. Da’s verdacht. Ik trachtte daarom een commentaar te posten waarin ik hem verdedigde, en wat blijkt? Het commentaar moet eerst goedgekeurd worden. Kennelijk door degene die het filmpje geplaatst heeft.

Oftewel: de creationisten zijn eerst zo oneerlijk om onder valse voorwendselen Richard Dawkins te interviewen, vervolgens stellen ze een debiel triviale vraag, en doen voorkomen alsof hij daar geen antwoord op heeft. En daarna zetten ze het op YouTube en regelen het zo dat er geen kritische kanytekeningen geplaatst kunnen worden!

Wellicht verklaart dit het vijandbeeld dat fundamentele christenen hebben van de wetenschap. Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.

De link naar het gewraakte filmpje vermeld ik hier niet, ik heb geen zin om ze te helpen in de Googleranking. Maar mocht je nieuwsgierig zijn, zoek op YouTube op Richard Dawkins en je komt het wel tegen.