De leiders van extreemrechts in Nederland zijn in de loop der tijd steeds gevaarlijker geworden. Als je de lijn Janmaat – Bolkestein – Fortuijn – Wilders volgt, zie je dat ze steeds meer draagvlak krijgen voor hun racistische opvattingen, en dat ze steeds schaamtelozer mensenrechten met voeten treden. En de rest van de politiek schuift maar mee.

Nu Wilders zichtbaar op z’n eind begint te lopen, maak ik me daarom zorgen over wie z’n opvolger gaat worden. Dat wordt natuurlijk niet iemand uit z’n eigen partij; zoals een goed fascist betaamt heeft hij al z’n concurrenten er uitgewerkt en zich omringd met ja-knikkers.

Ik denk niet dat het toeval is dat er nu een paar nieuwe extreemrechts partijtjes staan te trappelen. Wilders ziet er uit alsof hij elk moment dood neer kan vallen, ontwijkt elk debat en vrijwel niemand wil nog met hem samenwerken. Het duurt niet lang meer of de PVV verdwijnt van het toneel en dan opent zich de niche die door slechts één van deze partijtjes ingepikt kan worden.

Weinig dingen zo gevaarlijk als seksueel gefrustreerde mannen in groepen. Dat zie je in oorlogen, in het uitgaansleven, en tegenwoordig vooral ook online. Jonge mannen die het maar niet lukt om een vriendin te vinden, zoeken op allerlei fora naar versiertrucs en steun bij elkaar. Ze komen in aanraking met ‘men’s rights activists’, die de schuld geven aan het feminisme en hen wijs maken dat hun worsteling veroorzaakt wordt doordat ze ‘geen echte man’ meer mogen zijn van de feministen, en dat vrouwen hun plek niet meer kennen.

Standaard misogynie dus, verkapt als zelfhulp voor eenzame, seksueel gefrustreerde mannen. Dat het in werkelijkheid juist het mannelijke keurslijf is dat ze dwars zit en juist feminisme ze kan bevrijden, maakt het alleen maar schrijnender. Ze snoeren zich verder vast in hun keurslijf. Achterhaalde ideeën over vrouwen en vrouwelijkheid, en ‘versiertrucs’ die vaak neerkomen op aanranding maakt ze ook niet echt aantrekkelijker voor vrouwen.

Vanaf dat punt komt menigeen terecht in een neerwaartse spiraal die eindigt in wat nu met een eufemisme ‘alt-right’ heet. Hipsterneonazi’s. Lees hier een artikel over hoe dit proces verloopt, en welke rol dat speelde in de overwinning van Trump.

Thierry Baudet speelt al jaren deze kaart. Zie bijvoorbeeld zijn artikel op The Post Online waarin hij beweert dat vrouwen “niet alleen maar met omzichtig ‘respect’ behandeld willen worden door hun sexpartner; dat ze helemaal niet willen dat je hun ‘nee’, hun weerstand respecteert: de realiteit is dat vrouwen overrompeld, overheerst, ja: overmand willen worden.” Hij heeft zelfs een heel boek geschreven over dit thema.

Voeg daarbij zijn dandy-achtige imago, zijn conservatisme en pseudo-intellectualisme en het zal niet verbazen dat hij veel meer een held is van de ‘alt-right’ neonazi’s dan de seksloze Geert Wilders die opkomt voor Henk, de man die al dertig jaar ingekakt is maar op z’n minst nog af en toe met Ingrid mag neuken.

Eén van die neonazistische clubjes is Erkenbrand. Naar buiten toe een conservatieve debatclub van keurige jongeheren, maar van de onderwerpen die ze bespreken rijzen de haren je te berge. Over de ‘etnostaat’ – lees een raszuiver Nederland. Over ‘Germaanse spiritualiteit’ – mooie woorden, maar je kan wel raden wat er achter schuil gaat. Over de ‘ontmannelijking van de Westerse blanke man’. Tegen feminisme, tegen diversiteit. Klassiek extreemrechts, pseudo-intellectueel, sektarisch. Eenzame, seksueel gefrustreerde jongemannen raken er in verstrikt en veranderen in elitaire neonazi’s.

En ja hoor, zoals uit deze podcast blijkt, zien zij van alle extreemrechtse politici Thierry Baudet als de leider die hun ideeën het beste vertegenwoordigt. Baudet heeft met succes in deze vijver gevist.

Onlangs was Thierry Baudet te gast in de Maranathakerk voor een debat tussen de mindere goden van deze verkiezingen. Baudet had een touringcar vol supporters meegenomen, die zich al snel ontpopten tot extreemrechtse hooligans. De dominee die het debat leidde, voelde zich ernstig geïntimideerd. Hoewel Baudet zich hier formeel van distantieerde, bleek het busvervoer geregeld te zijn door zijn partij.

Thierry Baudet bouwt aan een leger van seksueel gefrustreerde jongemannen, en hij is niet bang om het in te zetten. Hij is de gevaarlijkste kandidaat-opvolger van Wilders.

Update:
Daags na het publiceren van dit stukje, twitterde Forum voor Democratie, de partij van Baudet, een foto van één van hun bijeenkomsten. Tel het aantal vrouwen, kijk naar de gezichtsuitdrukking van de aanwezigen. Ik vind het veelzeggend.