Fietsen in Scandinavië. Ik heb daar wel enige ervaring mee, en ik praat er graag over. En dan heb ik ook nog eens een paar gigabyte aan foto’s van dit prachtige gebied. Vandaar dat ik op de Fiets- en Wandelbeurs een lezing ga geven.

dsc07281_v1_1
Fietsen met uitzicht.

Ruwe bergen, uitgestrekte bossen en meren, adembenemende fjorden en het Noorderlicht. Maar ook eenzaamheid, zwaar weer en wegen waar geen eind aan lijkt te komen. Scandinavië is een gebied van een bijzondere schoonheid, maar het vraagt wel iets van de fietser. De afstanden zijn groot en de omstandigheden kunnen soms zwaar zijn.

Voor langeafstandsfietsers is dat alleen maar een extra reden om er heen te gaan. De combinatie van sportieve uitdagingen en prachtige natuur maken Scandinavië een geliefde bestemming voor fietsers die wel van een kilometertje meer houden.

Maar dit betekent natuurlijk ook dat je er niet onvoorbereid heen moet gaan. Vooral in de noordelijke helft zijn de afstanden groot. Daar heb je een goede fiets en conditie voor nodig. En hoewel je weken kan hebben waarin de zon heer en meester is, kun je soms genadeloze regen, wind en kou treffen. In je materiaalkeuze moet je daarom geen halve maatregelen nemen.

wpid-wp-1440013911095.jpeg

In de ruim 14.000 kilometer die ik inmiddels door Scandinavië heb gefietst, heb ik veel mooie en bijzondere momenten meegemaakt. Na een lange koude dag fietsen door bossen waar nauwelijks nog een nederzetting te vinden is, eindigen op kampeerplek waar ik kook en eet in een warme blokhut die uitkijkt over een brede rivier in Lapland. De wekker op middernacht zetten, om de noorderzon te zien vanaf een strand op de Lofoten. Herfstkleuren, vlinders en de geur van vers hooi op hetzelfde moment, eind augustus aan de Barentszzee.

wpid-wp-1440531268130.jpeg

In mijn lezing zal ik proberen een indruk te geven van het grote avontuur van fietsen in Scandinavië. Ik zal praten over de routes die ik gefietst heb, de bijzondere landschappen en natuurgebieden die ik zag. Over de voorbereidingen en materiaalkeuzes die nodig zijn om voluit te genieten van een Scandinavisch fietsavontuur.

Op beide dagen van de Fiets- en Wandelbeurs zal ik mijn lezing houden:

  • Zaterdag 11 februari om 11:00
  • Zondag 12 februari om 14:00

Beide keren in zaal tien. Voor het volledig lezingenschema, klik hier.

wpid-wp-1440533139660.jpeg