Lezing Fiets- en Wandelbeurs

Fietsen in Scandinavië. Ik heb daar wel enige ervaring mee, en ik praat er graag over. En dan heb ik ook nog eens een paar gigabyte aan foto’s van dit prachtige gebied. Vandaar dat ik op de Fiets- en Wandelbeurs een lezing ga geven.

dsc07281_v1_1

Fietsen met uitzicht.

Ruwe bergen, uitgestrekte bossen en meren, adembenemende fjorden en het Noorderlicht. Maar ook eenzaamheid, zwaar weer en wegen waar geen eind aan lijkt te komen. Scandinavië is een gebied van een bijzondere schoonheid, maar het vraagt wel iets van de fietser. De afstanden zijn groot en de omstandigheden kunnen soms zwaar zijn.

Voor langeafstandsfietsers is dat alleen maar een extra reden om er heen te gaan. De combinatie van sportieve uitdagingen en prachtige natuur maken Scandinavië een geliefde bestemming voor fietsers die wel van een kilometertje meer houden.

Maar dit betekent natuurlijk ook dat je er niet onvoorbereid heen moet gaan. Vooral in de noordelijke helft zijn de afstanden groot. Daar heb je een goede fiets en conditie voor nodig. En hoewel je weken kan hebben waarin de zon heer en meester is, kun je soms genadeloze regen, wind en kou treffen. In je materiaalkeuze moet je daarom geen halve maatregelen nemen.

wpid-wp-1440013911095.jpeg

In de ruim 14.000 kilometer die ik inmiddels door Scandinavië heb gefietst, heb ik veel mooie en bijzondere momenten meegemaakt. Na een lange koude dag fietsen door bossen waar nauwelijks nog een nederzetting te vinden is, eindigen op kampeerplek waar ik kook en eet in een warme blokhut die uitkijkt over een brede rivier in Lapland. De wekker op middernacht zetten, om de noorderzon te zien vanaf een strand op de Lofoten. Herfstkleuren, vlinders en de geur van vers hooi op hetzelfde moment, eind augustus aan de Barentszzee.

wpid-wp-1440531268130.jpeg

In mijn lezing zal ik proberen een indruk te geven van het grote avontuur van fietsen in Scandinavië. Ik zal praten over de routes die ik gefietst heb, de bijzondere landschappen en natuurgebieden die ik zag. Over de voorbereidingen en materiaalkeuzes die nodig zijn om voluit te genieten van een Scandinavisch fietsavontuur.

Op beide dagen van de Fiets- en Wandelbeurs zal ik mijn lezing houden:

 • Zaterdag 11 februari om 11:00
 • Zondag 12 februari om 14:00

Beide keren in zaal tien. Voor het volledig lezingenschema, klik hier.

wpid-wp-1440533139660.jpeg

8 reacties op “Lezing Fiets- en Wandelbeurs

 1. Hallo Walter! Ik overweeg om komende zomer te gaan fietsen in noord Zweden en Noorwegen met mijn vriend. Aangezien ik minder sportief ben dan hij overweeg ik om een elektrische fiets aan te schaffen. Zal ik op voldoende plekken kunnen opladen?

  • Hoi Femke,
   ik weet natuurlijk niet hoeveel kilometers je accu mee zal gaan daar. In elk geval zul je op elke camping kunnen laden, misschien met een verlengsnoertje. Als je niet buiten het seizoen gaat en niet al te dunbevolkte gebieden opzoekt, kun je met dagafstanden van 70 – 100 km meestal prima van camping tot camping fietsen.
   Ik heb er nooit op gelet, maar ik verwacht niet dat je er de speciale oplaadpunten zult vinden die je hier ziet. Ik zou dus bij het plannen van de route goed de kaart bestuderen.

   Groet,
   Walter

   • in het routeboekje van Paul Zandveld [ Europafietsers ] staan alle campings en hotels en fietsenmakers . het boekje heet : Noorwegen , langs de kust naar de Noordkaap …Nellie

 2. hoi Walter …
  ook ik stond op de fiets- en wandelbeurs .. daardoor kon ik jouw lezing [en] niet volgen .
  ook ik ben een Scandinavië-fanaat geworden , en fietste reeds 2 maal naar de Kaap …fantastisch !! zou graag met je in contact willen komen / iets van je horen … komende zomer ga ik voor de midzomernachtzon … waarschijnlijk ben ik de ‘oudste’ Noordkaapfietser !! groet Nellie

 3. Walter , ken je het boekje v d Europafietsers … voor de fiets opladen is dat handig …
  alle adressen staan vermeld [ voor Femke ] ik wil fietsen v d Kaap over Alta en de Lofoten … dan heb ik weken uitzicht op de zon .. groet
  Nellie … zie Facebook …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.